cover 5 koktela I deo
PULS GRADA · gastro

Kada se ideja ili stav zaokruži u misao, a onda ta misao prenese na papir, dobija se književno delo koje menja svet. Neretko tvorci revolucionarnih dela jesu žene. A kada dođe do progresa, valja i nazdraviti! Razmišljajući na tu temu, Laura Becherer i Cameo Marlatt, osmislile su knjigu „A Drink of One’s Own: Cocktails for Literary Ladies“, koja u sebi sadrži 50 recepata za koktele, zasnovanih na liku i delu poznatih spisateljica. Za početak isprobajte 5 koktela, i pročitajte neko od remek-dela talentovanih dama.

Virdžinija Vulf koktel

Sopstvena soba Virdžinije Vulf jedno je od prvih feminističkih klasika, koje govori o finansijskom, socijalnom i psihološkom ograničenju sa kojim su se kroz istoriju susretale žene spisateljice. Zahvaljujući progresivnom okruženju londonskih intelektualaca, Virdžinija je napisala maestralne romane, i postala kraljica britanskog modernizma. I dok Gospođa Dalovej aranžira cveće, vi ispijte ovaj koktel na bazi džina, u čast Vulfove.

Recept

60 ml džina
120 ml gazirane limunade
kolut krastavca
parče limuna

U collins čašu, preko par kockica leda, sipajte džin i gaziranu limunadu. Ubacite kolut krastavca i dobro promešajte. Na kraju dodajte i parče limuna.

Zelda Ficdžerald koktel

Zelda je bila žena čuvenog Skota Ficdžeralda, poznatog po romanu Veliki Getsbi. Njen pokušaj da započne svoju karijeru završio se poprilično loše. Naime, Skot je bio bolesno ambiciozan i opsednut svojom karijerom, pa je bio ljubomoran na ideju da se Zelda kreativno osamostali. Ona se ubrzo propila i završila u ludnici, jer je navodno bolovala od šizofrenije. Nazdravite Zeldi uz ovaj koktel zasnovan na receptu iz vremena prohibicije.

Recept

44 ml džina
30 ml sirupa od meda
30 ml ginger beera
15 ml soka od limuna

Sirup od meda napravite tako što ćete istu količinu meda razmutiti u jednakoj količini vode, a zatim ohladiti. U šejkeru dobro promućkajte sve sastojke, pa sipajte preko visoke čaše napunjene ledom.

Simon de Bovoar koktel

Francuska spisateljica i veliki intelektualac svog vremena, Simon de Bovoar, najpoznatija je po feminističko-filozofskom delu Drugi pol, iz 1949. godine. Knjiga obiluje progresivnim mislima i stavovima, a čuveni citat kaže: “Niko se ne rađa kao žena, već to postaje”. Sledeći put kada upadnete u dubokoumnu raspravu, smućkajte ovaj koktel da polemisanje o važnim temama svima lakše padne.

Recept

30 ml brendija
30 ml portoa
15 ml meda
75 ml soka od limuna
sirup od cimeta
kora od limuna za ukras

Za sirup od cimeta u šerpici zagrejte podjednaku količinu meda i vode, a zatim dodajte štapić cimeta. Mešajte na srednjoj jačini dok tečnost ne poprimi snažan ukus cimeta, a zatim je odložite u frižider da se dobro ohladi. Sve sastojke, zajedno sa par kocki leda, mućkajte u šejkeru, a zatim prelijte u čašu i ukrasite korom od limuna.

Maja Anđelo koktel

Maja Anđelo poznata je i priznata zahvaljujući poeziji i prozi koju je pisala. Najpoznatije delo je Znam zašto ptica u kavezu peva, a dobila je preko trideset počasnih doktorata. Osim toga, Maja je bila aktivistkinja u borbi za ljudska prava, pa je sarađivala sa čuvenim Martinom Luterom Kingom i Malkomom Eksom. Priča se da je njen spisateljski proces podrazumevao da se zatvori u hotelsku sobu sa flašom šerija, zbog čega je on morao biti jedan od sastojaka ovog koktela.

Recept

45 ml belog ruma
60 ml soka od ananasa
1 kašičica grenadin sirupa
1 kašičica Amontillado šerija
maraskino trešnja za ukras

Ubacite sastojke u šejker sa par kocki leda i promućkajte. Sipajte u rashlađenu deblju ali kraću čašu, pa ukrasite trešnjom.

Margaret Atvud koktel

Margaret je spisateljica koja se i dan danas poigrava različitim žanrovima. Najpoznatija je po romanima – od spekulativne fikcije Sluškinjina priča, do istorijskih traganja u Alijas Grejs i Slepi ubica za koji je dobila Booker nagradu. Pošto je Margaret rodom iz Kanade, u koktelu je morao da se nađe javorov sirup. Piće je idealno za hladne dane, dok čitate njen najnoviji roman. A pošto to može da potraje, u koktel ide cela flaša brendija.

Recept

8 kašičica putera
165 g smeđeg šećera
180 ml čistog javorovog sirupa
1 kašičica muskatnog oraščića
1 kašičica ekstrakta od vanile
1 flaša brendija
750 ml ključale vode
4 štapića cimeta

U šerpici, na srednjoj temperaturi otopite puter, a zaim mu dodajte muskatni oraščić i šećer. Mešajte dok se šećer ne istopi, pa sklonite sa strane. U šerpi pomešajte brendi i ekstrakt vanile. Konstantno mešajući dolijte prokuvalu vodu i štapiće cimeta. Na kraju dodajte javorov sirup i ostavite na najslabijoj jačini, kako bi se temperatura koktela održavala. Poslužite piće u velikim lepim šoljama.

Restoran Prime Prime: Uživajte u restoranu hotela Crowne Plaza Beograd cover 10 popularnih zabluda o hrani 18300033_367291407000163_1052894142939529216_n_cover Vazdušasta jaja su novi hit doručak na Instagramu Paštrovski specijaliteti Specijaliteti iz paštrovskog kraja · · · ·