Saveti za preuređenje stana
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Nije tajna da uređenje stana, koje podrazumeva dekoraciju ili ponovno osmišljavanje nekog prostora košta mnogo, a ako tome dodate i troškove električara ukoliko planirate da promenite mesta na kojima ćete imati osvetljenje i slične sitne popravke, sve to bi moglo značajno da utiče na vaš budžet još u prvoj nedelji rada.

Evo nekoliko zgodnih saveta koji će vam biti dobrodošli kada otpočnu radovi. Možda bi bilo zgodno da i pre nego što išta uradite stavite na papir, makar i grubu procenu finansijskih mogućnosti i ličnih afiniteta.

5. Nemojte preurediti sve istovremeno

Jedna od najčešćih grešaka jeste ukoliko pokušate da sve odmah završite, a da istovremeno uštedite novac. Najbolji savet je da pažnju usmerite na sopstvene potrebe i razgraničite ih od hirova. Ne brzajte, svaka soba u kojoj nešto promenite najpre mora da se isproba i testira po pitanju funkcionalnosti.

4. Negujte minimalizam u vašem domu

Pod ovim pojmom najčešće se računa na najviše dve boje, crno-belo ili neki drugi kontrast, a količina predmeta u vašem domu neće biti velika. Jedan krevet, jedan stočić, većina stanova uređenih na ovaj način nema mnogo više od ovoga. Osvetljenje ne treba da bude nametljivo, a prostor tek ponegde ispunjen nameštajem, u principu, to je stan osmišljen tako da vam je lako da se iz njega sami preselite ili ga sasvim očistite za samo 2 sata.

3. Igrajte se bojama

Od svega je krečenje najmanje skupo, a kao konačan rezultat dobijate čitavu jednu atmosferu izmenjenu na način kako vama odgovara. Ne birajte boju na brzinu, razmislite o tome kako se osećate kada ste okruženi određenom bojom. Posetite prodavnice farbi i zatražite da vam daju uzorke, odlučite tako da i mesecima nakon odluke uživate u svom izboru.

2. Redefinišite ono što već imate

Nema sumnje da će prenamena starih elemenata biti uzbudljivo iskustvo, koje ukoliko ste i malo vešti sa rukama može kasnije da postane vaš hobi. Zaista je moguće sasvim izmeniti izgled nameštaja u domu, ali bi jedina obaveza bila mnogo razgledanja pretraživanja po internetu i možda poneka poseta pijaci. Među starim stvarima možda možete da pronađete nešto što bi vašem nameštaju dalo sasvim novi kontekst.

1. Vaš dekor je najbolje rešenje

Pored termina dizajn enterijera pominje se i takozvani „dekor“ – e tu ulazimo u domen sitne i skupocene sitnice koje nemaju nikakvu praktičnu namenu. Znači košta mnogo, a onda samo stoji negde, hm, umesto toga pokažite svoju kreativnu snagu i u dnevnu sobu, recimo, postavite fotografije ili crteže čijih ste vi autor. Ukoliko ste ljubitelj retro stila, stare flaše bi mogle da zamene vaze, a verovatno bi u nekom kutku mogao da se nađe i onaj bakin goblen.

17 neverovatnih stolica Stolice kao umetničko delo Kućna kancelarija Inspiracija za sređivanje kancelarije u kući Život u kućici na drvetu Život u kućici na drvetu Biljke kao najbolji izolatori Biljke kao najbolji izolatori · · ·