collage
U VAZDUHU · urban flash

Martin Luter King bio je jedan od najuticajnih lidera svih vremena. Njegovi govori predstavljaju mnogo više od praznih reči, te se i danas prepričavaju. Pravda, mir i socijalna jednakost bile su vrednosti za koje se nesebično zalagao, i možemo slobodno reći da je zadao zadatak narednim generacijama i njihovim vođama. Iskreno se nadamo da će se njegove želje ostvariti u bliskoj budućnosti, i da će svet postati bolje mesto za život.

Ne treba zaboraviti ni druge teme kojima se bavio. Jedna od njih, svakako je rešavanje problema, kako na privatnom, tako i na poslovnom planu. Stoga vam danas predstavljamo njegove predloge kako se ponašati u situaciji kada sve krene nizbrdo. Udobno se smestite, i pažljivo čitajte reči ovog velikog mislioca.

Lekcija broj 1

„Vera predstavlja prvi stepenik ka uspehu, iako ponekad ne vidimo gde nas put vodi”, govorio je. Svi mi imamo ambicije, snove i planove, ali niko ne zna da li će se oni obistiniti. Njegov savet je da koračamo polako sa nadom da se stvari dešavaju u pravo vreme za nas. Verovatno se pitate kako ovu lekciju možete da primenite na poslu, a odgovor je jednostavan. Kada pregovarate u vezi sa povišicom, ili idete na intervju, uvek imajte na umu da su osmeh, rukovanje i gledanje sagovornika u oči, prvi korak ka uspehu. Nekada povoljan ishod ne usledi odmah, ali to ne znači da treba da odustanete, već da se učite strpljenju.

Lekcija broj 2

„Ako ne možete da letite dok trčite, trčite dok šetate, ne možete da koračate, onda puzajte. Ali, za koji god put da se odlučite, morate ići napred.” Martin Luter King dobro je znao da svi doživljavamo uspone i padove, te da su oni sastavni deo života. Međutim, važno je biti uporan i dosledan sebi, i rezultati će kad-tad doći.

Lekcija broj 3

„Ne može svako da postane slavan, ali svako može da postane velikan, jer se veličina dostiže služenjem drugima.” Odličan primer za njegove reči, svakako je razlika između šefova i lidera. Prvi naređuju nižima od sebe, dok drugi zajednički rade na ostvarenju ciljeva, tako što dele svoje iskustvo sa zaposlenima i podstiču timski duh. Lideri predstavljaju pokretačku snagu, koja dovodi do željenih rezultata.

Lekcija broj 4

„Mogli smo da budemo u različitim čamcima, ali smo svi u istom.” Martin Luter King zalagao se za rešavanje konflikata unutar zajednice. Jedan od takvih primera, jeste rasprava među kolegama, koja je kontraproduktivna. Svi mi radimo na istom cilju, što pre to shvatimo, to bolje. Dijalog je uvek dobrodošao, jer interes grupe treba da bude iznad interesa pojedinca.

Lekcija broj 5

„Budite grm, ako ne možete da budete drvo. Ako ne možete da budete auto-put, budite staza. Ako ne možete da budete sunce, budite zvezda.” Nije važno da li ste veliki ili mali, već kakav trag ćete ostaviti iza sebe. „Budite najbolja verzija sebe”, poručio je jednom prilikom okupljenim studentima. Ovaj citat je kratak, i treba da ga čuju ljudi širom sveta. Naime, vreme je da zaboravimo na takmičenje i okrenemo se sebi i svojim dostignućima. Važno je da radimo na svom profesionalnom rastu i razvoju, jer ćemo samo tako dati doprinos napretku zajednice.

8f57429a-3426-4b64-83b1-5c1927bc1ef5-stocksy_txpde8ba582cud200_medium_830190 Ova 4 horoskopska znaka najviše mrze Dan zaljubljenih englishmanrisk Istorija ratova prikazana kroz zabavnu raspravu igrača Rizika page-cover Postali su tate, ali se i dalje ponašaju kao deca pexels-photo-774866 Poznati psiholog smatra da ljudima nije cilj da uvek budu srećni · · ·