photo-1511135432376-cf63945ecbe1
PULS GRADA · destinacija

Kada se spomene Italija, mnogima je prva asocijacija magični Rim. No, iako Večni grad zaslužuje vašu punu pažnju i zasigurno je vredan posete, nikako ne treba propustiti ni skrivene dragulje ove šarmantne zemlje koja obiluje impozantnom arhitekturom, spomenicima kulture i prirodnim lepotama.

Evo o kojim mestima je reč:

Matera

Evropska komisija nazvala je Materu ovogodišnjom Evropskom prestonicom kulture (uz Plovdiv u Bugarskoj). Matera je grad u južnoj Italiji. Središte je istoimenog okruga Matera u okviru italijanske pokrajine Bazilikata. Stari deo Matere je zahvaljujući veoma drevnom graditeljstvu uvršten na spisak svetske baštine UNESKO-a. Za ovo graditeljstvo se smatra da je istovetno onom iz vremena kasne praistorije.

Iskija

Iskija predstavlja pravi biser u Tirenskom moru. Ovo zavodljivo italijansko ostrvo u Napuljskom zalivu poznato je još od davnina po čudotvornim efektima vulkanskog blata i minerala. Iskija ima dugu tradiciju, bogato istorijsko nasleđe, specifične štimunge i autentičnu lepotu. Prošarana je mnogobrojnim uvalama, zalivima i prelepim peščanim plažama na kojima se u letnjem periodu mogu videti turisti iz svih delova sveta.

Pijemont

Između Francuske i Švajcarske, ima nekoliko skijališta i prekrasan pogled na Alpe. Torino, glavni grad regije, dom je Nacionalnog muzeja automobila, kao i bivše fabrike Lingotto Fiat, na kojoj je bila probna staza na krovu.

Pulja

Jedna je od 20 pokrajina u Italiji. Nalazi se na jugoistoku zemlje i geografski bi mogla da se podeli na dve celine. Severni deo čine Bari, glavni grad regije, i poluostrvo Gargano, dok je južni deo poznat po interesantnim gradićima kao što su Alberobelo, Polignano, Leće. Pulja je poznata po slikovitom opisu „peta italijanska čizma”. Ime je dobila po drevnom narodu Apulima, koji su naseljavali ovo područje još pre starog Rima.

Palermo

Palermo je peti po veličini grad Italije, glavni grad istoimenog Okruga Palermo i pokrajine i ostrva Sicilije u jugozapadnoj Italiji. Poznat je i kao središte Sicilije i važno uporište italijanske mafije.

kudadoo-1 Da li ste čuli za novo ostrvo samo za odrasle? sandals-342672_1280 Nošenje japanki u ovoj zemlji bi moglo skupo da vas košta spain-healthy-food Ovo su najzdravije zemlje na svetu naslovna-balkan-fun-akcija-aranzmani-leto-2019 Balkan Fun aranžmani za letovanje po najboljim cenama u Beogradu · · · · · ·