rak
PULS GRADA · zdravlje

Borba protiv raka napreduje sve više svakim danom, ali i dalje postoji neki mitovi i neistine koje unose sumnju u ljude. Iako su neki stari mitovi iskorenjeni, ispravnost mnoštva sadržaja na internetu nema ko da proveri pa se se svakim danom pojavljuje sve više novih koji jednako zbunjuju ljude.

Internet je izvor mnogih korisnih podataka i novih činjenica, ali isto tako i mesto na kome se pojavljuju neproverene informacije. Neke od njih postaju mitovi u koje ljudi veruju pa je tako slučaj i sa rakom i njegovom prevencijom ili lečenjem. U nastavku ćemo vam otkriti pet najpopularnijih takvih zabluda.

Brushalteri izazivaju rak grudi

Ovo je uobičajeno verovanje, iako ne postoje nikakvi relevantni naučni dokazi do postoji ikakva veza između brushaltera i raka grudi.

Superhrana sprečava rak

Uprkos tome što zdrava i raznolika ishrana uz prikladnu telesnu težinu predstavlja dobar način borbe protiv raka, nema jedne čudesne vrste namirnica koja bi mogla u potpunosti da spreči nastanak ove bolesti.

Šećer podstiče rast kancerogenih ćelija

Šećer se spominje u mnogim mitovima koji imaju veze sa rakom, a najčešći je onaj po kome on hrani kancerogene ćelije u organizmu i ubrzava njihov rast. To nije tačno iz prostog razloga što je svim ćelijama u organizmu potreban šećer, samo je važno ne preterivati sa njegovim unosom.

Rak je zarazan

Mnogi su razlozi nastanka raka, od ishrane, preko preteranog izlaganja suncu do prevelikog unosa alhohola i duvana, ali je sigurno da rak nije zarazna bolest i da se ne može preneti na druge osobe fizičkim kontaktom.

Sredstva za sunčanje izazivaju rak

Postoji verovanje da kreme i druga sredstva za sunčanje imaju sastojke koji mogu izazvati rak, ali ne postoji nijedna naučna organizacija na svetu koja je pronašla vezu između njih i ove bolesti. Važno je samo ne preterati sa izlaganjem na suncu i nikako se ne sunčati bez ovih sredstava.

pexels-photo-545016-cover Dugo spavanje vikendom produžava život 9f65654e01ddcef71ba2d52c5acaddb0_cover MND Dental: Optimalni načini lečenja Tuba+Kutija levo-WEB VENODIA plus: Krem gel za negu kože kod proširenih vena IMG_4084 Mala ruska apoteka: 100% ekstrakt čage i Mumio · · ·