contemporary-art-artists_cover
KULTURA · art

Jedan od najuticajnijih umetničkih pokreta u drugoj polovini 20. veka je svakako pop art. Vezan je prvenstveno za radove Endija Vorhola, Džaspera Džonsa i Roja Lihtenštajna krajem ’50-ih i tokom dekade ’60-ih. Pop art je činila grupa umetnika koji su svoju inspiraciju pronalazili u potrošačkom društvu, masovnim medijima i popularnoj kulturi SAD, čije su fenomene i objekte stavljali u fokus svojih radova.

Nekoliko ikoničnih umetnika današnjice i dalje održavaju ovaj umetnički pravac u životu. Pogledajte o kojih pet indivuda se radi u tekstu koji sledi.

1. Džef Kuns

Džef Kuns je svoju slavu stekao još ’80-ih kao jedan od predvodnika neo-pop art pokreta u umetnosti. Tokom godina, najveću pažnju su privukle njegove skulpture ikona pop kulture kao što su Majkl Džekson i Madona, ali i njegovi džinovski baloni u obliku balerina i pasa.

2. Jajoi Kusama

Ova ekscentrična japanska umetnica je na početku svoje karijere pre bila vezivana za apstraktni ekspresionizam nego pop art, ali je sa godinama više inspiracije pronašla u potonjem umetničkom pravcu. Njena dela su kreirana kao velike prostorije i interaktivne instalacije prepune različitih tekstura i šara koje zapanjuju ljubitelje umetnosti širom sveta i uvode ih u jedan sasvim novi svet.

3. Jošitomo Nara

Po ugledu na Roja Lihtenštajna, koji je inspiraciju pronalazio u američkim stripovima svoje generacije, Jošitomo Nara uživa da slika i pravi skulpture likova nalik onim u japanskim crtanim filmovima. Ona je takođe prepoznatljiva po korišćenju pastelnih boja u svojim delima.

4. Džulijan Opi

Britanski umetnik Džulijan Opi je jednako poznat po svojim minimalističkim skulpturama, kao i ilustrovanim portretima u kojima se igra bojama i formama. Na slici ispod možete da vidite kako je on prikazao članove benda Blur.

5. Takaši Murakami

U Takašijevim radovima se mogu primetiti elementi pop arta, ali i jak uticaj tradicionalne japanske umetnosti. Ovaj multidisciplinarni umetnik je vešt u dizajnu, animaciji, slikanju, a ne libi se ni da se oproba u modi.

La vida Loca_cover Izložba „La Vida Loca“ u galeriji Doma omladine uffizi-gallery-florence-virtual-tour-4 Virtuelni muzej: Prošetajte čuvenom galerijom Ufici u Firenci kakUfY6J0bUYBCkREDVk_keloptic1 Reklama kao nova epizoda istorije umetnosti Artist-turns-characters-of-our-childhood-as-bloody-as-those-of-Tarantino-5a53ead889536__605 Kako bi izgledali crtaći kada bi ih Tarantino režirao · · ·