pexels-photo-583437
U VAZDUHU · urban flash

Svi želimo da budemo produktivniji na poslu, srećniji u vezi i generalno uspešniji u životu. To je, međutim, lakše reći nego uraditi. Čak iako imamo cilj ispred sebe i znamo kako da do njega stignemo, čini se da nas nešto uvek sprečava da damo sve od sebe i budemo istrajni i onda kada nam okolnosti baš nisu naklonjene.

Biti mentalno jak je velika prednost u današnjem svetu. Urođeni talenat će vam pomoći da napredujete samo donekle. Bez mukotrpnog rada, snage volje i psihičke stabilnosti nećete daleko dogurati.

Poslušajte sledeće savete ako i vi želite da budete mentalno jači i spremni da se suočite sa svim izazovima u životu.

1. Suočite se sa negativnim emocijama

Ako ste preplavljeni negativnim emocijama i ne znate šta ćete sa sobom, nemojte odmah da izaberete laka rešenja kao što su negiranje problema, bežanje od stvarnosti preteranim konzumiranjem alkohola, izolaciju od okoline i uzimanje lekova za smirenje. Razmislite dobro o onome što vas muči i potrudite se da pronađete zdrav način da se suočite sa problemima. Izjadajte se osobi kojoj verujete, fizički se aktivirajte, pronađite nešto da radite, a mnogi smatraju i da je meditacija dobro rešenje za privremeno smanjenje stresa.

2. Ponekad odlažite zadovoljstvo

Svi volimo da odmah budemo nagrađeni za uložen trud, ali to nije recept za uspeh u dugom roku. Ovo nije samo naše mišljenje. Naučnici su odradili pregršt eksperimenta koji potvrđuju tezu da strpljivije osobe bolje prolaze u životu od onih koji moraju da imaju sve sada.

3. Naučite da kažete NE

Za mnoge od nas, reći NE na predloge drugih je prilično teško. Istraživanja su, međutim, otkrila da oni koji ne umeju da odbijaju stvari, češće pate od stresa i depresije i teže im padaju obaveze. Mentalno jaki ljudi nemaju ovaj problem. Oni su poznati po svojoj spremnosti da kažu NE kada im neko predloži nešto što im ne ide u korist. Ponekad je potrebno suprotstaviti se ljudima i staviti im do znanja da je nedospustivo da nas iskorišćavaju za svoje ciljeve bez imalo brige o našim stavovima i osećanjima.

4. Prestanite da krivite druge za svoje loše odluke

Naučite da preuzimate odgovornost za svoje odluke. Ako nešto krene po zlu, to ne znači da je neko drugi kriv za to. Možda ste jednostavno napravili lošu procenu ili niste imali sreće. Čak iako postoji odgovornost drugih za vaše loše rezultate, ne trošite mnogo vremena na nezadovoljstvo i gnev jer će vas to u konačnici paralizovati i fokusirati na razmišljanje o nečemu što se već dogodilo umesto da budete okrenuti ka novim izazovima u budućnosti.

5. Ne budite previše kritični prema sebi

Biti svestan svojih nedostataka je svakako poželjno ako želimo da napredujemo kao ličnost i poradimo na njihovoj minimizaciji, ali to ne znači da treba da budete opsednuti svojim manama. Takvo osećanje vrlo lako prelazi u defetizam i odustajanje od učestvovanja pre nego što je utakmica počela. Ponekad treba verovati u sebe i biti donekle egoističan kako bi se postigli najveći rezultati u svim sferama života.

page-crtezi Jedan tata pokazuje šta bi se desilo kada bi dečji crteži postali stvarnost a_group_meeting_at_the_office 4 tipa šefova i kako da se nosite sa njima Godišnji odmor Nova turistička ponuda: Samo za odrasle photo-1515049211820-b3adaa5f3d19 Epidemija solo devojaka: Zašto pametne i lepe dame šetaju same? ·