night-television-tv-theme-machines
KULTURA · film/TV

Kao i u borbi sa bilo kojom drugom zavisnošću, i u slučaju preterivanja u gledanju televizije je ključno da priznate sebi da imate lošu naviku i odlučite se za promenu u svom životu.

Mnogi trikovi vam mogu pomoći u oslobađanju od zavisnosti od televizije. Otkrićemo vam neke od njih…

1. Ograničite se na gledanje isključivo emisije/serije/utakmice koja vas zanima

To znači da kada se ona završi, ugasite televizor istog momenta. U suprotnom ćete vrlo lako ući u zamku menjanja kanala i gubljenja vremena na trećerazrednim programima koji vas i ne zanimaju toliko, ali kada shvatite koliko već dugo gledate televiziju, biće kasno.

2. Rešite se daljinskog upravljača

Ako budete morali da ustajete svaki put kada želite da promenite kanal ili umanjite/pojačate ton, ubrzo će vas umoriti ova praksa, a ako ne padnete u iskušenje da pazarite novi daljinski, postoji velika šansa da ćete manje vremena provoditi ispred televizijskog ekrana. Naravno, ovakav scenario važi samo za stare televizore sa dugmićima ispod ekrana ili nove s touch screenom.

3. Postavite televizor na manje prikladno mesto u sobi

Kada je televizor u centru dnevne sobe odmah preko puta udobnog troseda ili fotelje, on vas prosto zove da pogledate šta ima na programu. Možda je rešenje da za njega izaberete neko drugo manje prikladno mesto u prostoriji koje će od vas zahtevati da pomerate nameštaj svaki put kada budete želeli da gledate telivizuju. Kao i u slučaju daljinskog, ovo će vas brzo umoriti i naterati da tv gledate samo onda kada vas nešto baš zanima.

4. Ne obedujte ispred televizora

Roditelji su nam oduvek govorili da se glavni obroci jedu za trpezarijskim stolom i nigde drugde. U današnje vreme, ovo je možda previše tražiti, ali ako ste zavisnik od televizije, verovatno je bolje da se pridržavate ovog pravila.

5. Napravite nedeljni plan televizijskih sadržaja koji vas zanimaju

Kada napravite spisak bićete iznenađeni koliko samo vremena trošite na gledanje televizije i već sledeće nedelje ćete eliminisati neke stavke iz njega. Većina zavisnika od televizije nije ni svesna koliko vremena provodi ispred TV ekrana, a kada bi znali tačan broj sati koji troše na ovu aktivnost, odlučili bi da promene svoju lošu naviku.

1001-film-filip-visnjic Novo izdanje knjige „1001 film koji moraš da vidiš pre nego što umreš“ Plakat 25. FEF Palic 25. Festival evropskog filma Palić 2323 Nova sezona neobične serije na AMC kanalu Plan bekstva 2 Filmski jul · · ·