cover1744-john-carpenter
KULTURA · film/TV

Slavni američki reditelj horora i filmova fantastike, Džon Karpenter, na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu dobio je Zlatnu kočiju. To je nagrada za životno delo koju dodeljuje francusko Udruženje reditelja. Karpenter je karijeru započeo sredinom ’70-ih kada je snimio nekoliko niskobudžetnih filmova koji su naišli na dobar prijem publike i kritike, od kojih se svakako izdvaja horor remek-delo „Noć veštica“.

U narednoj dekadi je ostvario nekoliko uspešnih saradnja sa akcionom zvezdom Kurtom Raselom. Tokom ’90-ih je nastavio da snima filmove, ali sa značajno manje uspeha. Njegov poslednji film Odeljenje izašao je 2010. Osim režije, Karpenter je bio odgovoran i za scenario i muziku većine svojih filmova. U nastavku ćemo se prisetiti 5 njegovih filmova koji su ostavili veliki trag u istoriji sedme umetnosti i uticali na naredne generacije filmskih autora

5. Napad na policijsku stanicu 13 (1976)

Napad na policijsku stanicu 13 je Karpenterov drugi dugometražni film. To je akcioni triler o nekoliko policajaca i zatvorenika u Los Anđelesu koji su prinuđeni da brane lokalnu policijsku stanicu od bande osvetnika. Danas se smatra kultnim filmom, a 2005. je snimljen njegov rimejk sa Itanom Hokom i Lorensom Fišburnom u glavnim ulogama.

4. Velike nevolje u maloj Kini (1986)

Kurt Rasel igra glavnu ulogu u ovom akcionom filmu sa elementima fantastike. On tumači kamiondžiju Džeka Burtona koji igrom slučaja biva upleten u sukob bandi i tajnih društava u kineskoj četvrti Los Anđelesa. Ubrzo, međutim, postaće mu jasno da protiv sebe ima i drevne natprirodne sile. Film Velike nevolje u maloj Kini nije postigao veliki uspeh na bioskopskim blagajnama, ali je, kao i mnogi Karpenterovi filmovi, stekao bolju reputaciju u narednim godinama.

3. Bekstvo iz Njujorka (1981)

Bekstvo iz Njujorka (1981) je postapokaliptični naučnofantastični film. On se dešava u Njujorku u bliskoj budućnosti (1997. godini), vremenu u kome je SAD postala zemlja preplavljena kriminalom, a ostrvo Menhetn je izgubilo svoj stari sjaj i sada predstavlja jedan veliki zatvor. Kada teroristi kidnapuju američkog predsednika i dovedu ga na ovu lokaciju, šansu da ga spase dobija Snejk Plisken (Kurt Rasel), bivši specijalac koji je sada u zatvoru zbog pokušaja krađe u federalnoj banci u Denveru. Ovaj veoma uspešni film je inače dobio svoj nastavak Bekstvo iz Los Anđelesa (1996), ali je on prihvaćen sa dosta manje entuzijazma.

2. Stvor (1982)

Stvor je adaptacija čuvene novele Ko to ide tamo? Džona V. Kembela. To je priča o grupi američkih istraživača na Južnom polu koji imaju bliski susret sa stvorom sa druge planete koji ima moć da se transformiše u druge organizme, a samim tim i u članove ekspedicije na Antarktiku. Glavnu ulogu u ovom jezivom naučnofantastičnom hororu tumači Kurt Rasel.

1. Noć veštica (1978)

Priča o psihopati koji proganja omladinu u malom gradiću u unutrašnjosti Amerike je danas već kliše, ali ne sme se zaboraviti da je ceo ovaj horor podžanr stekao popularnost zahvaljujući jednom filmu, Karpenterovoj Noći veštica iz 1978. Snimljen za svega 325.000 dolara, ovaj film je tokom svog bioskopskog života zaradio čak 70 miliona dolara širom sveta. Tokom godina je snimljeno pregršt nastavaka i rimejkova Noći veštica, ali je prvi film i dalje jedino remek-delo iz serijala i verovatno jedan od najboljih horor filmova ikada.

BeFunky-collage I, valja li???: „Pet“, „Državni službenik“, „Žmurke“ 3500 Fanovi su progovorili: „Igra prestola“ zaslužuje bolji kraj batman-robert Robert Patinson će biti novi Betmen rev-1-PDP-TRL-2153_High_Res_JPEG Pokemon detektiv Pikaču je pravi film za ovaj vikend · · · ·