23825035_1415280728570450_3036219210263953408_n-cover
U VAZDUHU · svet

Posećivanje interesantnih festivala širom sveta je postalo veoma popularno među ljubiteljima putovanja. Iako je većina njih organizovana kao karneval ili manifestacija posvećena hrani i piću lokalne sredine, postoje i oni koji se vezuju za malko bizarnije tradicije.

Saznajte u našem tekstu interesantne informacije o 5 festivala u tom stilu.

1. El Kolačo – španski festival tokom koga se prekaču bebe

Svake godine u španskom selu Kastrilo de Mursija održava se El Kolačo festival, za vreme koga muškarci obučeni u crveno-žute kostime đavola trče varošicom verbalno napadajući slučajne prolaznike. U drugom delu fešte, međutim, dešava se nešto još bizarnije. Sve počinje se zvukom bubnjeva koji najavljuju ritual u kome će naši đavoli preskakati grupe beba stavljenih na nekoliko dušeka na sred ulice (!?), sa ciljem da ih zaštite od loše sreće u životu.

2. Borjong festival blata u Južnoj Koreji

Južnokorejski grad Borjong je svakog juna domaćin poznatog festivala blata koji okuplja mnoge entuzijaste iz celog sveta kojima je stalo da se igraju u blatu, kupaju u blatu, bivaju masirani blatom, ali i učestvuju u igrama bez granica u blatu! Navodno je blato u ovom mestu na obali Južnog mora bogato mineralima, što ga čini veoma zdravim za ljudski organizam.

3. Bitka pomorandžama u Italiji

U italijanskom gradiću Ivrea od 8. do 13. februara se održava manifestacija pod imenom Bitka pomorandžama, tokom koje se 9 ekipa bori za pobedu, obučeni u odgovarajuću zaštitnu uniformu i naoružani isključivo pomorandžama! Posetiocima festivala je dozvoljeno da uživo prate njihovu borbu i navijaju za svoje favorite, ali im je naznačeno da se čuvaju zalutalih pomorandži koje mogu da ih gadno povrede ako se nađu na pogrešnom mestu u pogrešno vreme.

4. Dan paljenja sneška u SAD

Početak proleća (20. mart) se u pojedinim mestima u SAD slavi na zaista nesvakidašnji način. Naime, stanovnici ovog regiona u svojim gradovima organizuju paljenje džinovske figure Sneška Belića, napravljene od slame, papira, grana i žica.

5. Gozba za majmune na Tajlandu

Tajlandski grad Lopburi svakog novembra organizuje veliku gozbu za majmune, životinje za koje se veruju da donose sreću. Za njih se priprema gotovo 4 tone najrazličitijih tajlandskih obroka, koji se onda postavljaju ispred kmerskog hrama Pra Prang Sam Jot.

pexels-photo-346768-cover 8 stvari koje ne bi trebalo da radite u stranim zemljama big-domain-split-second-city-1-cover Atmosfera svetskih metropola u jednoj slici top-ten-cover Ove zemlje mogu očekivati najveći pad populacije 955430495642251266-png__700 Nevreme u Tokiju: Skulpture od snega · ·