weird-museums-banana-museum-760x506-cover
KULTURA · art

Uobičajeno je da su muzeji posvećeni umetnosti, nacionalnoj kulturi ili nauci, međutim, u svetu postoje i oni u kojima su izložene neke ne baš tipične stvari za ovakve institucije.

Saznajte u tekstu koji sledi kojih 5 muzeja spadaju među najčudnije u svetu.

1. Muzej loše umetnosti

Navikli smo da se u muzejima nalaze remek dela, međutim, ova umetnička institucija u gradiću Somervil na severu SAD se odlučila za obrnut pristup pa se tako u njoj mogu pronaći ružne slike talentovanih umetnika, ali takođe i ružne slike ne toliko talentovanih umetnika. Deo kolekcije Muzeja loše umetnosti možete pogledati OVDE.

2. Muzej ogrlica za pse

Lociran unutar zamka Lids u Kentu u jugoistočnom delu Velike Britanije, ovaj muzej za svoje posetioce izlaže svoju kolekciju ogrlica za pse, od kojih su neke stare i do 5 vekova. Neke od ogrlica su od plastike, druge od gvožđa, a neke čak imaju i šiljke na sebi. Ako volite pse, verujemo da će vam biti zanimljiva šetnja ovim zdanjem.

3. Međunarodni muzej banana

U ovom neobičnom muzeju u Kaliforniji možete pronaći praktično bilo koji predmet u obliku banane kao na primer: heftalice, statue, gramofone, slanike itd. Što je još bolje, ovde se prodaju i razni obroci i napici od banana, kao što su sladoled od banane, gazirani sok od banane i naravno neizbežni banana split.

4. Muzej i istraživački centar NLO (neidentifikovanih letećih objekata)

Za sve ljubitelje teorija zavere vezanih za NLO, famoznu oblast 51 i krugove u žitu koje su napravili vanzemaljci, ovaj muzej u Rozvelu (Novi Meksiko, SAD) je mesto koje se mora posetiti.

5. Muzej bedževa

Ako volite bedževa, dobro ćete se provesti u ovom fascinantnom muzeju u Čikagu u kome ćete moći da naučite nešto o istoriji bedževa, ali i da pregledate kolekcije bedževa iz političkih kampanja, onih posvećenih muzičkim izvođačima, ali i zabavnih i mnogih drugih primeraka. Muzej vam takođe nudi mogućnosti i da napravite svoj bedž.


Radenko Milak - Orbis Terrarum sive Sphaera sive Deus sive Natura from the Series University of Disaster Dani savremene italijanske umetnosti page-cover Umetnica „angažovala“ mrave da završe njene slike Distruktura u Hestii Umetničko istraživanje „WE from in betWEen“ u galeriji Hestia Tereni Tijela U10 Izložba „Tereni tijela“ u Umetničkom prostoru U10 · · ·