1495640229-landscape-1495537124-gettyimages-665797306
KULTURA

Venecijansko Bijenale je 57. put pretvorilo ovaj poznati „plutajući grad“ u sedište najboljeg iz savremene umetnosti. Od maja do novembra u prostoru Arsenala, Venecija će biti domaćin izložbi 120 internacionalnih umetnika. Kao i svake godine, očekuje se i prateći program na trgovima i u muzejima grada. Upoznajte se sa 5 interesantnih umetničkih dela koja se mogu videti na ovom festivalu.

1. Lorenzo Quinn Support

Obratite pažnju na džinovski par ruku koji izlazi iz vode i pridržava luksuzni hotel Ca’Sagredo. Italijanski umetnik Lorenzo Quinn je napravio ovu skulpturu dugačku 9 metara kako bi skrenuo pažnju na promenu klime i povećanje nivoa mora u gradu.

2. Damien Hirst Treasures From The Wreck Of The Unbelievable

Hirstova izložba se nalazi u muzejima Palazzo Grassi i Punta della Dogan i bilo je potrebno 10 godina da je završi. Ona prikazuje priču brodoloma od pre 2.000 godina kroz više od 180 predmeta, navodno pokupljenih iz dubine mora. Naravno, ne radi se o istinitom događaju, pa tako među ostacima broda možemo da vidimo i skulpturu Mikija Mausa.

3. James Lee Byars The Golden Tower

Zlatni toranj pokojnog Jamesa Lee Byarsa je visok skoro 20 metara i nalazi se u blizini velikog kanala, između galerija Accademia i Peggy Guggenheim. U Veneciji je prvi put bio postavljen 1990. godine.

4. Anne Imhof Faust

Faust je dvosatni umetnički performans koji posetioci mogu da prate kroz stakleni pod. Ovaj rad nemačke umetnice Anne Imhof je dobio prestižnu nagradu Zlatnog lava za najbolji paviljon.

5. Phyllida Barlow Folly

Skulpture umetnice Phyllide Barlow dominiraju svakim delićem prostora britanskog paviljona. U centralnom delu izložbe postioci moraju da se provlače kroz svojevrsni lavirint njenih umetničkih dela.

msu ARt Kultura za sve! Trgni se! Poezija! Učesnici 11. Beogradskog festivala poezije: 4 poetska glasa za Treći Trg Istorija filozofskih ideja u animacijama Istorija filozofskih ideja u animacijama resonate2017._cover 6. Resonate festival u Beogradu · · · · ·