page-cover
KULTURA · art

I slikari ponekad imaju potrebu da se našale na svojim delima. Saznajte u našem tekstu kojih je pet slika iz opusa poznatih umetnika ostalo upamćeno i pored njihove očigledne neozbiljnosti.

1. Vidovitost Renea Magrita, 1936.

Čuveni belgijski nadrealista je svojim zabavnim umetničkim delima uticao na Montipajtonovce i naredne generacije karikaturista, a među njima posebno mesto svakako zauzima slika Vidovitost. Na njoj možemo primetiti samog Magrita ispred svog platna kako slika pticu dok gleda u jaje, demonstrirajući tako svoju vidovitost.

2. Laskavci Pitera Brojgela Mlađeg, 1592.

Slikar Piter Brojgel Stariji je bio poznat po nadimku „seljak Brojgel“ zbog svog prikaza života nižih slojeva stanovništva Holandije. Njegov prvi sin, Piter Brojgel Mlađi, s druge strane, bavio se malo mračnijim temama pa su ga savremenici prozvali „pakleni Brojgel“. U slici Laskavci, međutim, on je odlučio da pauzira od ozbiljnih tema i našali se na račun osoba koje ne prezaju ni od čega da bi stekle naklonost drugih.

3. Eksperti Aleksandra Gabrijela Dekampa, 1837.

Kada je Francuska akademija slikarstva odbila nekoliko Dekampovih dela uz izgovor da su „previše eksperimentalna“, on im je odovorio sa ovim šaljivim delom na kome možemo videti grupu majmuna u odelima, dakle eksperata, kako analiziraju sliku pejzaža.

4. L.H.O.O.Q. Marsela Dišampa, 1919.

Titulu najvećeg šaljivdžije među umetnicima svakako zaslužuje Marsel Dišamp. On ne samo što je priložio pisoar, koji je nazvao Fontanta, za izložbu u Njujorku, već je imao hrabrosti da učini pravo svetogrđe i nacrta brkove i bradu u maniru Antonisa Van Dajka na kopiju Mona Lize.

5. Beg od kritike Pera Borela Del Kase, 1874.

Nadrealna slika ovog tipa je bila revolucionarna za vreme kada je nastala. Beg od kritike će zauvek ostati najpoznatija slika španskog umetnika Pera Borela Del Kase.

perspective_art_youngbowie Izložba posvećena Bouviju na stanici podzemne železnice Izlozba Sjaj renesanse,  Margherita1 Međunarodna izložba „Sjaj renesanse“ u Novom Sadu 7--culturespaces-_-e--spiller-min-1024x684 Uđite u umetnička dela u novom muzeju u Parizu page-cover Vrućina u galeriji: Istopljena remek-dela kao digitalna umetnost · · ·