BRcoverkisa
KULTURA · film/TV

Nakon uživanja u novom filmu „Blejd Raner 2049“, obnovili smo gradivo i pogledali ponovo njegovog slavnog prethodnika. Kao uvek kada sebi priredimo ovo zadovoljstvo, iznova smo iznenađeni lepotom dirljive scene na kraju filma, kada na krovu zgrade zasute kišom, replikant Roj Beti na samrti sumira svoje kratko vreme provedeno u životu.

Ova kratka scena nas je podsetila koliko scene na kiši mogu biti upečatljive, pa smo se prisetili još nekoliko takvih iz bogate istorije filma. Predstavićemo vam ovoga puta 5 najboljih po našem mišljenju (neuključujući gore pomenutu).

1. Bekstvo iz Šošenka (1994)

Ne postoji bolja scena bekstva iz zatvora od one u kojoj pogrešno optuženi Endi Dufran (Tim Robins) nakon prolaska kroz tunel iz svoje ćelije i kanalizaciju konačno izlazi na površinu, skida svoju zatvorsku uniformu i raširenih ruku udiše svoj prvi dah slobode tokom jakog pljuska.

2. Pevanje na kiši (1952)

Kiša ne mora uvek da bude pozadina dramatičnih scena. U čuvenom izvođenju pesme Singin’ In The Rain u istoimenom mjuziklu, Džin Keli kao Don Lokvud pleše tokom nevremena sa svojim kišobranom, srećniji nego ikada nakon susreta sa svojom dragom.

3. Sedam samuraja (1954)

U filmovima Akire Kurosave kiša uglavnom označava završetak nečega, što je slučaj i u scenama epske poslednje bitke u filmu Sedam samuraja od koje će zavisiti sudbina stanovnika malog sela na udaru bandita.

4. The Bridges of Madison County (1995)

Kada razmišljamo o najemotivnijim filmskim scenama, ime Klinta Istvuda nam sigurno neće pasti na pamet. Ipak, bez njega ovaj trenutak na kiši u filmu Mostovi okruga Medison ne bi bio isti. U nezaboravnoj sceni, Robert Kinkejd (Istvud) bez reči prilazi automobilu kojim će njegova ljubavnica Frančeska Džonson (Meril Strip) zauvek napustiti njegov život i poslednji put posmatra svoju dragu pogledom punim čežnje, ali i tuge zbog njihovog preranog rastanka.

5. Trka života (2013)

Reditelj ovog filma, Ron Hauard, je maestralno prikazao opasnost vožnje formule po kiši, i to čak u dve scene. Prva od njih prikazuje veliko rivalstvo čuvenih vozača Nikija Laude i Džejmsa Hanta na trkalištu Nurburgring, na kome Lauda doživljava veliki udes koji će ga azuvek ostaviti sa opekotinama I i III stepena na telu. Druga trka na kiši sa istim protagonistima se dešava u Japanu.

Room 104 i The Guest Book Serije koje se dešavaju u hotelima: The Guest Book & Room 104 DSC_0047 „Ana Karenjnina, sećanja Vronskog“ od sutra u bioskopima Comedy Fest Drugi Comedy Fest od 18. do 22. oktobra Božanski poredak Slobodna Zona: Šta nas čeka na ovogodišnjem festivalu? · ·