a0747675434_10
KULTURA · muzika

Opšte je poznato da veliki broj muzičkih izvođača ne pišu mnoge pesme koje izvode, a neki i sve. Ako umete da pevate i dobro se snalazite na svom instrumentu ne znači da imate talenat i za pisanje pesama. Štaviše, pre pojave Bitlsa i Boba Dilana, muzičari koji pišu svoje pesmu su bili izuzetak, a ne pravilo. Čak i kralj roka Elvis Prisli nije bio autor nijedne od svojih pesama.

Mnogi talentovani muzički izvođači koji znaju da pišu pesme ponekad pak biraju donekle lakše rešenje obrađivanja već objavljnih numera. U nekim slučajevima su njihove nove verzije u potpunosti zasenile originale koje su ljudi u međuvremenu totalno zaboravili. Danas ćemo vam otkriti 5 primera obrada boljih od originalnih pesama koji savršeno ilustruju ovaj fenomen.

1. Aretha Franklin Respect

Najveći hit nedavno preminule kraljice soula Arethe Franklin je u originalu snimio Otis Redding. I dok je Otis tražio poštovanje od svoje žene kada dođe kući, Aretha je preradila tekst pesme tako da bude iz ženske perspektive pa je u njenoj verziji muškarac taj koji treba da pokaže poštovanje ženi. Ona je takođe dodala i nove muzičke elemente pesmi kao šta je na primer čuveni deo sa spelovanjem naslova pesme („R-E-S-P-E-C-T“). Otisova originalna verzija svakako nije loša, ali zna se ko je pobedio u ovom ratu polova.

2. Johnny Cash Hurt

Poznati muzički producent Rick Rubin je 2002. pitao Trenta Reznora, frontmena grupe Nine Inch Nails, da li bi bilo u redu ako bi legendarni kantri muzičar Johnny Cash obradio njegovu staru pesmu Hurt na novom albumu koji je pripremao sa Rubinom. Reznor nije imao ništa protiv, čak je bio i počastvovan. Kada je prvi put čuo Cashovu verziju, međutim, nije baš bio oduševljen i slušanje pesme je okarakterisao kao nešto slično „gledanju dok vam neko ljubi devojku“. Nekoliko nedelje kasnije, u poštansko sanduče mu je stigao DVD sa video spotom. Nakon štoga je pogledao, više nije mogao da ostane ravnodušan i čak je bio na ivici da zaplače od silnog naleta emocija. On sigurno nije jedini koga je duboko pogodila Cashova obrada pesme Hurt.

3. Whitney Houston I Will Always Love You

Pesma I Will Always Love You iz filma The Bodyguard je peti najprodavaniji singl u istoriji i numera koju najviše vezujemo za pevačicu Whitney Houston. Ipak, to nije uvek bilo tako. Pre njene verzije iz 1992. godine, I Will Always Love You je u izvedbi Dolly Parton, inače autorke pesme, bila na vrhu top liste kantri singlova čak dva puta (1974. i 1982.). Takođe je snimljeno i nekoliko veoma uspešnih obrada pesme pre nego što se Whitney uhvatila u koštac sa njom. Njena verzija, međutim, je bila toliko dobra da je sve ostale obrade, a i original, praktično izbrisala iz muzičke istorije.

4. Gary Jules Mad World

Mad World je svakako jedna od najdepresivnijih pesama koja je ikada postala hit. Gary Jules pevuši ne baš optimističan tekst („And I find it kinda funny, I find it kinda sad / The dreams in which I’m dying are the best I’ve ever had“) preko minimalne zvučne pozadine sporog tempa u kojoj klavir igra glavnu ulogu. Nije nimalo iznenađenje da je ova verzija starog hita grupe Tears for Fears imala svoju premijeru u kultnom, ali i veoma čudnom filmu Donnie Darko. Isti depresivan tekst možemo čuti i u originalnoj pesmi, s tim da je njena muzika bliža poletnom popu osamdesetih pa niko nije ni obraćao pažnju na njene reči.

5. Fugees Killing Me Softly With His Song

Mnogi veruju da je ova pesma obrada hita Roberte Flack iz 1973, međutim, ona nije bila prva osoba koja je imala čast da je otpeva. Samo dve godine ranije, Lori Lieberman, jedna od od osoba koja je učestvovala u njenom pisanju, snimila ju je uz pratnju akustične gitare, klavira i gudača. Ona joj je pomogla da se donekle probije na muzičkoj sceni, ali kada je Roberta Flack izašla sa svojom verzijom, karijera Lori Lieberman je krenula nizbrdo. Možda je poetska pravda da je Robertina obrada danas u potpunosti zasenjena verzijom grupe Fugees sa nezaboravnim vokalom Lauryn Hill.

THE MYSTERY OF THE BULGARIAN VOICES album cover City letnja preporuka #45: Album „BooCheMish“ hora The Mystery of the Bulgarian Voices Festival-ulicnih-sviraca- City letnja preporuka #85: Festival uličnih svirača – Gradić fest 2CELLOS foto City letnja preporuka #68: Koncert 2CELLOS na Kalemegdanu page-cover-omoti Stari omoti albuma koji su nas slatko nasmejali · · · ·