Najopasniji gradovi sveta
PULS GRADA · destinacija

Putovati je divno, ali kako planeta postaje naseljenija, na njoj je sve više mesta na kojima treba biti vrlo oprezan. Evo nekoliko slikovitih primera.

Akapulko, Meksiko

Pored Kankuna, Akapulko je najpoznatije meksičko letovalište. Ipak, kako godine prolaze, grad je sve opasniji i nalazi se u vrhu liste sastavljene prema stopi ubistava. A kada se pogleda značenje imena grada, koje potiče iz jezika navatl i znači „mesto gde su uništene trske“, možda je on zapravo i predodređen za ovakvu sudbinu.

Kingston, Jamajka

Sve je to lepo kada slušate Boba Marleya ili UB40, ili kada gledate Jusu Bolta uz komentar Duška Koraća, ali Kingston je, uz Kejptaun, grad sa najvišom stopom ubistava na svetu među gradovima u kojima je engleski maternji jezik. Nadaleko je poznat i odnos Jamajčana prema LGBT populaciji, koji je najblaže rečeno netrpeljiv.

Filadelfija, SAD

Kolevka američke nezavisnosti nije najopasniji američki grad (čitajte: Detroit i Nju Orleans), ali je zaslužila mesto na ovoj konkretnoj listi. Turiste privlači zbog istorijskog značaja, izuzetne arhitekture i zelenila, kao i Rokijevog spomenika. Neke od njenih živopisnih ulica, kojima je svojevremeno hodao Bruce Springsteen nazvane su po drveću, što dodatno intrigira posetioce.

Centar grada izuzetno podseća na Menhetn zbog činjenice da ga opasuju dve reke (Delaver i Skulkil). E, sad – čim pređete bilo koju od njih, otvorite četvore oči i stavite foto-aparat u džep. Na severu grada je još zanimljivije.

Rio de Žaneiro, Brazil

Da Rio nije samo Kopakabana, Marakana i statua Hrista Spasitelja, to već i vrapci znaju. Filmovi poput Cidade de Deus i Tropa de Elite pomogli su nam da shvatimo ozbiljnost situacije. Ipak, ne možemo da ne pomenemo ovaj grad, a usput ćemo vam dati i jedan koristan savet. Naime, iako se Rio zamišlja kao osunčani Božji grad, zapravo se veliki deo vremena nad njime nadnose oblaci. Pri ovakvom vremenu, plaže su znatno praznije, što je dobar trenutak za lokalne sitne kriminalce da lako operišu na štetu naivnih turista, a neretko se dešavaju i teška krivična dela. Dakle – ne idite na plažu u Riju kada je oblačno!

Katmandu, Nepal

Kada se pomene Nepal, ljudi uglavnom pomisle na slatku nepravougaonu zastavu, medeni mesec na krovu sveta i duhovnu katarzu. Realnost je, pak, nešto drugačija. Sa oko 26,5 miliona stanovnika, Nepal je jedna od gušće naseljenih zemalja Azije, a Katmandu je među gradovima sa najvišim stopama ubistava na kontinentu (van ratnih žarišta). To je pre svega rezultat borbe između maoističkih pobunjenika i nacionalnih odbrambenih snaga, a pamti se i masakr unutar kraljevske porodice iz 2001. godine, delo pokojnog princa Dipendre.

***
Inače, neslavnu titulu svetskog šampiona među gradovima prema stopi ubistava nosi San Pedro Sula u Hondurasu. Pogledajte zašto…

Lista najpovoljnijih gradova za život mladih Lista najprijatnijih gradova za život mladih Destinacije za uživanje Najbolja mesta za dokolicu Nemrut 10 čarobnih mesta za koja niste znali da postoje Krakov Krakov: Istorija Poljske u malom · · · ·