Zima je vreme gripa
PULS GRADA · zdravlje

Lažne uzbune za grip i prehladu su konačno prestale, i nema više laži, dolazi nam prava epidemija koja je pred vratima. Kao i svih prethodnih godina, znate kako to počne. Najpre bude vreme slavljenja, onda se tokom tih proslava svi grle i ljube, a tri ili pet dana kasnije vas lomi temperatura, boli glava i grlo, na kraju i kašljete.

Sve znate o muci zvanoj grip, i njenoj starijoj sestri zvanoj prehlada, pa ipak, ljudska civilizacija nije odmakla mnogo kada je reč o sprečavanju ovih naivnih bolesti. Postoji li išta čime možete da nadmudrite viruse, imuni sistem i zimsku kenjkavost?

Znate kako kažu oni stariji i iskusniji, najbolje je da se naoružate prirodnim lekovima i strpljenjem. Neugodnost je izvesna ali će njen intenzitet možda biti slabiji ako ne dopustimo da se virus odomaći u našem telu, a evo šta će ga oterati brzo i bez muke:

1. VITAMIN C
Vitamin C uspešno smanjuje osećaj hladnoće i jeze, ali ne može da spreči baš svaki simptom gripa. Ako uzimate 70 mg dnevno i tome dodate citruse, ananas, kupus i brokoli, trebalo bi da vam neprijatnosti kao što su slabost, vrtoglavica, osećaj malaksalosti koji prate grip brzo nestanu.

2. AROMATERAPIJA
Aromaterapija je jedna od najpopularnijih mogućnosti za prirodno oslobađanje od prehlade. Jedan od načina je inhalacija koja se priprema uzimanjem 5 kapi eteričnog ulja eukaliptusa u 100 ml vruće vode. Zatim se približimo šerpi u kojoj je topla voda, pokrijemo glavu peškirom i udišemo toplu vodu. Nemojte preterivati sa količinom ulja, i inhalirajte se ne duže od 5 minuta.

3. AMERIČKA JAGODA
Američka jagoda smatra se jednim od najboljih prirodnih načina borbe protiv hladnoće. Preporučena doza, je 20 kapi tinkture u vrućoj vodi, a može se koristiti do pet puta dnevno.

4. SAN i SAMO SAN
Spavanje je ključno za naše zdravlje. Istraživanja pokazuju da osobe koje spavaju manje od sedam sati dnevno, boluju više od onih koji spavaju u proseku osam ili više sati tokom noći.

5. PRAVA HRANA POBOLJŠAVA NAŠU OTPORNOST
Jogurt, beli luk, zeleno povrće, agrumi, losos i orašasti plodovi će svakako pomoći da vas virusi ove sezone obilaze. Izbegavajte hranu za koju znate da nema mnogo korisnih sastojaka u sebi, a vaše telo će vam zahvaliti tako što će istrajati u borbi protiv virusnih i bakterioloških infekcija!

M1_cover Immuno Systems: Multivitamin kapsule cover 5 korisnih saveta za svež dah Hrana na stolu Kako da smanjite porcije, a da ne budete gladni 5 razloga za dijetu 5 razloga zašto se brzo izgubljeni kilogrami još brže vraćaju · · · ·