rimejkovi-cover
KULTURA · film/TV

Tokom našeg filmofilskog staža mnogo puta smo bili iznenađeni kada smo saznali da su neki od najčuvenijih filmskih ostvarenja u stvari rimejkovi ranijih filmova. Ne mislimo da ima nešto loše u praksi snimanja novih filmova po istoj priči koja je već jednom ekranizovana, ali i pored toga smatramo da ne bi trebalo da se zaborave ni originalni filmovi.

U narednim redovima ćemo vam otkriti kojih 5 popularnih filmova su kopije ranijih ostvarenja. Ne sumnjamo da ste mnoge od njih već gledali, a oni sa malo većim znanjem sedme umetnosti, verovatno su upoznati i sa njihovim uzorima.

1. Lice sa ožiljkom (1983)

Uloga Tonija Montane u filmu Lice sa ožiljkom je jedna od najpoznatijih uloga Ala Paćina i teško je zamisliti da bi neko drugi mogao da tumači istog lika. Pravi filmski znalci će vam reći da se to već dogodilo davne 1932. kada je popularnog filmskog gangstera glumio Pol Mjuni, s tim da se on u originalnom filmu zvao Toni Kamonte.

2. Za šaku dolara (1964)

Kada je Serđo Leone pravio svoj prvi špageti vestern Za šaku dolara, on se ugledao na Akiru Kurosavu i njegov film Telesna straža (1961). Zanimljivo je da je slavni japanski reditelj inspiraciju za svoj film pronašao u holivudskom ostvarenju Stakleni ključ (1942), filmskoj adaptaciji istoimenog romana poznatog pisca krimića Dešijela Hemeta.

3. Stigla vam je pošta (1998)

Stigla vam je pošta je romantična komedija u čijoj priči slanje e-mail-ova igra veliku ulogu. Zbog te činjenice mnogi misle da se radi o filmu originalne priče, međutim, on je u stvarnosti malo slobodnija adaptacija mađarskog komada Parfimerija (1936) Mikloša Lasla koji je već poslužio kao glavna inspiracija filma Prodavnica iza ugla (1940).

4. Drugarčina (2017)

Kevin Hart i Braja Krenston su zvezde filma Drugarčina o prijateljstvu između paralizovanog bogataša i nezaposlenog mladića. Ovaj film je rimejk francuskog filma Nedodirljivi koji je izašao svega šest godina ranije. Zanimljivo je da su se u međuvremenu pojavili rimejkovi ovog ostvarenja i u Argentini i Indiji.

5. Neki to vole vruće (1959)

Klasična komedija u kojoj se Toni Kertis i Džek Lemon prave da su muzičarke kako bi pobegli od mafije je napravljana po uzoru na francuski film Fanfare d’amour (1931), s tim da se u originalnom ostvarenju glavni likovi maskiraju u žene jer ne mogu da nađu drugi posao.

jumanji-the-next-level-1176692-1280x0 Pogledajte trejler za treći deo filmskog serijala „Džumandži“ BeFunky-collage 26. Festival evropskog filma Palić od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici Midway „Midvej“: Trejler za novi film o Drugom svetskom ratu maxresdefault Kventin Tarantino otkrio koji mu je omiljen Marvelov film · · · ·