pexels-photo-333304_cover
KULTURA · knjige

Rad u knjižarama može biti veoma naporan i bez toga da vam neprijatne mušterije dodatno otežavaju život. Ne budite i vi takva osoba kada sledeći put odete negde da kupite knjigu i pogledajte naših pet saveta lepog ponašanja u knjižari.

Ako se zaposleni trude da vam budu od pomoći u svakom trenutku i učine da se osećate kao kod kuće u knjižari, nema razloga da i vi ne uzvratite istom merom i izbegnete da se ponašate na neprikladan način. Predstavljamo vam nekoliko pravila ponašanja koja vas mogu uputiti na pravi put.

1. Ne ostavljajte knjige bilo gde

Svi ponekad uzmemo da prelistamo neke naslove i ne vodimo računa gde ih vraćamo. Možda je previše očekivati od nas da to bude tačno mesto odakle smo ih uzeli, ali nema izgovora da ih ne vratimo u adekvatne sekcije. Agati Kristi nije mesto među knjigama naučne fantastike niti je Dž. K. Roling mesto u popularnoj psihologiji. Najmanje što možemo da uradimo je da ispoštujemo red koji je knjižara uspostastavila, pre svega zbog mušterija.

2. Ne upoređujte cene knjiga iz knjižare sa onima na internetu

Ako ste već u knjižari i zaposleni su vam bili od pomoći pri pronalasku traženih naslova, nije u redu da pred njima gledate koliko iste knjige koštaju na Amazonu ili nekom drugom ekvivalentnom sajtu. Knjižare su mnogo više od mesta gde samo kupujete knjige. Mada je to njihova osnovna funkcija, one su i kulturne oaze svakog grada u kojima možete da se opustite i pobegnete od opšte jurnjave na ulicama.

3. Ne zauzimajte prostor ispred polica

Niste sami u knjižari, ima i drugih koji žele da pregledaju šta se nudi. Uzmite knjige koje vas zanimaju i prelistavajte negde sa strane. Najgore što možete da uradite je da smetate zaposlenima koji imaju ne baš glamurozan zadatak slaganja novih naslova na police.

4. Knjižare nisu biblioteke

U biblioteci možda možete da izdvojite neke knjige i prelistavate ih satima u svrhu istraživanja i pisanja akademskih radova, ali u knjižari je takvo ponašanje nedopustivo. Ne samo što se besplatno koristite tuđim materijalom, već i zauzimate prostor u knjižari i u slučaju da ste ugrabili jedini primerak knjige, onemogućavate drugim mušterijama da je pazare.

5. Ako ste nešto oštetili, obavezno obavestite zaposlene

Slučajno ste prosuli kafu na knjigu koju ste prelistavali u baru knjižare ili vam je knjiga ispala na patos (što se svakom dešava). Najgore što možete da uradite je da je vratite na mesto i pravite se da se ništa sporno nije dogodilo. Čak iako nemate hrabrosti da preuzmete odgovornost za štetu, obavestite zaposlene da ste knjigu pronašli u takvom stanju. I tim činom ćete im mnogo olakšati život i lišiti ih potencijalnih problema sa nadređenima.

page_cover55 Neverovatna umetnost od starih knjiga books_cover Clickbait: Naslovi koji prodaju književne klasike page Kreativni centar: Za bolji život u školi knj I knjižari umeju da se zabavljaju · ·