01_81cover
PULS GRADA · destinacija

Sezona kupanja je prošla i na budvanskom primorju nema više gužvi kao u jeku turističke sezone. Na plažama je manje ljudi, po gradu takođe, ali je sve više posetilaca koji u miru i bez nesnosnih vrućina, žele da uživaju u razgledanju grada. Ovde ćemo vam predstaviti mesta koja vredi obići tokom boravka u Budvi, a koja će vam ostati u trajnom sećanju.

1. Stari grad Budva

Dva i po milenijuma leži na malom poluostrvu i predstavlja riznicu kulturne baštine. Ispresecan je nizom uličica i trgova ispred kojih se nalaze znamenite građevine, crkva Svete Trojice, gde je i grob istaknutog književnika Stefana Mitrova Ljubiše, crkva Svetog Ivana, crkva Svete Bogorodice i crkva Svetog Save. Za vreme letnjih meseci pretvara se u Grad teatar gde se odigravaju mnogobrojne domaće i strane predstave. Najpoznatija tvrđava u Budvi je svakako starogradska Citadela. Pretpostavlja se da je Gradska tvrđava, koja je tokom vekova menjala namenu, od utvrđenja do vojnog zatvora, nastala pre 840. godine.

2. Grad hotel Sveti Stefan

Prema predanju, na ostrvu Sveti Stefan sagrađena je tvrđava 1442. godine, kada je i naseljena prvim stanovnicima. Tvrđava je bila opasana zidinama da bi se u njima mogle sklanjati porodice iz okolnih sela pred najezdom Turaka i gusara. Po legendi, naselje je nastalo posle pobede paštrovskog oružanog odreda nad posadama turskih galija koje su krenule da napadnu Kotor.

3. Arheološki ostaci ispred Avale

Na mestu sadašnjеg hotela Avala 1938. godine otkrivena je u Budvi antička nekropola, a osamdesetih su izvršena dodatna istraživanja i otkrivene su nove nekropole s brojnim eksponatima. Stariji sloj nekropole pripada ilirsko-grčkom periodu i datiran je u vremenu III-II veka p.n.e. 

4. Spomen-dom „Reževići

Smešten je u nekadašnoj školi izgrađenoj 1856. godine u Reževićima, dva kilometra zapadno od Petrovca. Bavi se prikupljanjem, istraživanjem i predstavljanjem arheološke i etnografske građe s prostora Paštrovića.

5. Budvanska sela

Ukoliko želite nešto drugačiji doživljaj od uobičajenog u Budvi, treba da posetite ruralno područje, do koga možete doći kolima ili peške u sklopu neke od pešačkih tura. Predlažemo da posetite oblast sela Vojnići, Kažanegre, Kuljače, Rustovo i Čelobrdo. Ne samo što ćete se susresti s tradicionalnom primorskom arhitekturom, već ćete biti u prilici da uživate u predivnim pogledima na Budvanski zaliv, ali i vekovima staroj tradiciji i kulturi koja se čuva u četiri srednjovekovna manastira koji se nalaze na ovoj ruti.

www.nordicvisitor.com Neverovatne činjenice o Islandu za koje niste znali Šefšaunen Šefšauen: Bajkoviti plavi grad u Maroku Manastir Rustovo Manastir Rustovo u Paštrovićima Nepal Nepal: Putovanje koje će vam promeniti život · · · ·