tomshower-960x580_cover
PULS GRADA · zdravlje

Mišljenja o tuširanju hladnom vodom su podeljena. Dok se neki kunu u njih, kao na primer sportisti i gurui ličnog razvoja, mnogi ljudi još uvek nisu spremni da sebe liše prijatnosti tople vode. Naučnici smatraju da je ovo zdraviji način tuširanja, a saznajte u našem tekstu i zašto.

Predstavljamo vam 5 razloga zbog kojih bi trebalo da se odlučite za tuširanje hladnom vodom:

1. Imaćete više energije

Ako ste ikada skočili u hladno more ili bazen, znate da vas je to momentalno trgnulo i nateralo da udahnete duboko. Veći unos kiseonika na ovaj način i ubrzan rad srca stimulišu veliki nalet energije. Verujte nam, posle tuširanja hladnom vodom, neće vam trebati kafa da bi ste ostali budni i bili puni energije narednih nekoliko sati.

2. Smršaćete

Nisu sve masne naslage iste. Istraživači su saznali da postoje tzv. braon masne naslage koje se lakše tope kada je telo izloženo hladnoći. I da stvar bude još bolja, to je uglavnom salo sa stomaka, kojeg se inače najteže rešavamo.

3.  Imaćete zdraviju kožu i kosu

Topla voda isušuje kožu i kosu, tako što ih lišava njihovih prirodnih hidrantnih ulja. Hladna voda, s druge strane, privremeno zateže kožu i zatvara pore i može učiniti da vam kosa izgleda sjajnije, jače i zdravije.

4. Mišići će vam se brže oporavljati

Nije slučajno da se profesionalni sportisti kupaju hladnom vodom posle intenzivnih treninga. Hladna voda ubrzava cirkulaciju i pomaže u uklanjanju efekata mlečnih kiselina, što omogućava mišićima da se brže oporave. Tuširanje nije efektno kao potpuno zaranjanje u hladnu vodu, ali nije da svi uvek imamo priliku da to uradimo.

5. Smanjićete stres

Neka naučna istraživanja pokazuju da svakodnevno hladno tuširanje izlaže vaše telo podnošljivoj dozi nelagodnosti i napora, što vremenom stimuliše vaš nervni sistem da se adaptira i poveća vašu izdržljivost. Kao rezultat toga imaćemo povećanu toleranciju na stresne situacije, veću disciplinovanost i jaču volju.

Stolica (foto: Pixabay) Anhedonija: Kad se živi život bez uživanja pexels-photo-390116_cover 5 simptoma na licu koji pokazuju nedostatak vitamina Gladan čovek (foto: Pixabay) Kako da jedete iz glave a ne iz srca? landscape-1461164567-landscape-1461157125-lonely Usamljenost će vam bukvalno slomiti srce · · ·