Crackle
U VAZDUHU · tech/web

U išekivanju da Srbija postane deo svetske mreže platformi za online strimovanje sadržaja (Netflix, Amazon Prime…), mnogi među nama su i dalje konzumenti piratizovanih sadržaja i torenta. Filmski neizdrž ne može ničim da se zameni, ali ipak postoje mogućnosti da do filmova dođe legalno i besplatno.

1. Archive.org

I virtuelni svet ima svoje arhivatorsko odeljenje. Archive.org pod opcijom „video“, podopcija „feature film“ nudi kolekciju, uglavnom crno-belih,  filmskih klasika čija su prava istekla i spadaju u javni domen. Ukoliko imate adekvatan kućni projektor gledanje klasika možete pretvoriti u pravi vremeplov.

2. Crackle.com

Nekada nezavisna platforma za besplatno prikazivanje filmskih i TV sadržaja danas je deo Sony Pictures Entertainment. Zadržali su svoju glavnu karakteristiku – besplatno i legalno, i dodali mogućnost prilagođavanja na svim video platformama koje mozete zamisliti, od iPhona do Xboxa. Dostupni su od Sony Classics do blokbastera Underworld i gomile američkih porodičnih komedija i hitova B produkcije. Crackle radi i na razvoju sopstvenog programa, trenutno aktuelna serija je „Komičari u kolima“.

3. Cinepub.ro

Na talasu rastućeg interesovanja za noviju rumunsku kinematografiju website Cinepub je pokrenula grupa sinefila sa ciljem da produži život rumunskih filmova van festivalskog života. Pod sloganom „Rumunski film svuda“ vebsajt i Youtube kanal nude selekciju kratkih, dokumentarnih, dugometražnih i animiranih filmova novije produkcije. Svake druge nedelje dodaju se nove premijere. Na žalost ovde nećete moći da nađete najpoznatija ostvarenja, ali za iskrene filmofile pokretači platforme najavljuju digitalizaciju arhive Nacionalne akademijom za film i pozorište kroz koju su filmsko umeće stekli danas perjanice rumunskog novog talasa Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Radu Muntean, Constantin Popescu itd. Tako će mnogi rani radovi generacija rumunskih filmskih stvaralaca biti dostupne očima viralnog auditorijuma.

4. PublicDomainTorrents.info

Dokaz da nisu svi torenti piratski je Publicdomaintorrents.info je praktično  „torrent tracker that serves legal and free movies to everyone“. Sajt nudi najrazličitije žanrove, od animiranih do drama, horora ili istorijskih filmova koji su ostavili trag u istoriji, ali su u međuvremenu postali dovoljno stari da su im prava istekla, zbog čega su potpuno besplatni za javno prikazivanje i korišćenje. Meka za ljubitelje starih filmova.

5. Openculture.com

Misija Open Culture je besplatni kulturni i edukativni sadržaji na internetu. U kolekciju audio knjiga, digitalnih izdanja, udžbenika i onlajn kurseva spada i lista od preko 700 besplatnih filmskih klasika film noara, vesterna, drama i nezavisne produkcije. Filmovi su kurirani, tako da je najpoznatija selekcija radova Tarkovskog ili dobitnika oskara.

I za kraj, jedan mali trik – ukoliko sistem ne odobrava pristup preko srpske IP adrese, uvek je tu mala ali korisna aplikacija Hola! da vam zamaskira trag.

Apple Pencil Apple Pencil: Digitalna olovka neverovatne preciznosti Sony_Naomi Heris kao gospodjica Manipeni_fotografija 2 Manipeni kao zvezda nove Sony kampanje iPhone 6s i iPhone 6s Plus Novi Apple proizvodi: Telefoni Apple iPhone 6s i iPhone 6s Plus i iPad Pro Rawman 3000 Rawman 3000 – vokmen za ljubitelje ploča