page-pronalasci
U VAZDUHU · top 5

Ako mislite da su značajni izumi nastali nakon duge kontemplacije i uloženog napora njihovih pronalazača, grdno se varate. Mnoga od njih, kao što su na primer penicilin i vijagra, su ugledala svetlost dana sasvim slučajno. U našem tekstu možete saznati kojih pet pronalazaka svoje postojanje duguju čistoj sreći.

1. Vijagra

Pronalazači: Naučnici u kompaniji Pfizer

Godina otkrića: 1992.

Šta se dogodilo: U velškom seocetu je testirana nova pilula u borbi protiv angine pektoris. Nažalost za pacijente, lek nije dao nikakve rezultate.

Veliko otkriće: I pored njene neefektivnosti u borbi sa anginom, pacijenti su i dalje insistirali da uzimaju pilulu.

Epilog: Kada su čelnici farmaceutske kompanije saznali od naučnika da njihova pilula leči impotenciju, odlučili su da promene svoj fokus istraživanja i krenu u njen razvoj, promociju i prodaju.

2. Rakija

Pronalazač: Holandski kapetan broda

Vreme otkrića: 16. vek

Šta se dogodilo: Kako bi olakšao transport vina, kapetan jednog holandskog broda je odlučio da ga zagreje i tako zgusne tečnost. Kasnije kada bi stigao na svoju destinaciju, on bi je razblažio vodom i ponovo došao do željene gustine vina.

Veliko otkriće: Ispostavilo se da koncentrovano vino uopšte nije lošeg ukusa.

Epilog: Pregorelo vino ili brandewijn na holandskom je ubrzo steklo svoje poklonike. Odatle je i poteklo internacionalno ime ovog napitka, brendi. U našim krajevima je, naravno, poznatije kao rakija.

3. Mikrotalasna rerna

Pronalazač: Persi Spenser

Godina otkrića: 1946.

Šta se dogodilo: Po završetku Drugog svetskog rata jedan inženjer kompanije Raytheon je tražio drugu funkciju svog magnetrona, koji je do tada bio korišćen da šalje mikrotalase za radarski sistem. Kada je Spenser jednog dana slučajno stajao ispred uređaja primetio je da se čokoladica koja je bila u njegovom džepu otopila.

Veliko otkriće: Magnetron je tek pokazao svoju snagu sa kokicama!

Epilog: Vlasnik popularnog brenda kokica Orvil Redenbaher je postao veoma bogat, a uskoro je svaka kuća u SAD imala svoju mikrotalasnu pećnicu.

4. Žvakaća guma

Pronalazač: Tomas Adams

Godina otkrića: 1870.

Šta se dogodilo: Tomas je pravio eksperimente sa smolom jedne južnoameričke biljne vrste sa ciljem da pronađe zamenu za gumu. Posle dosta neuspeha, iznervirani pronalazač je stavio u usta parče supstance sa kojom je radio.

Veliko otkriće: Na njegovo iznenađenje, ukus mu se svideo.

Epilog: Adamsova New York No. 1 je postala prva masovno proizvedena žvakaća guma na svetu.

5. Penicilin

Pronalazač: Aleksandar Fleming

Godina otkrića: 1928.

Šta se dogodilo: Škotski naučnik Aleksandar Fleming je napravio eksperiment sa bakterijama roda stafilokoka, ali po njegovom završetku je zaboravio da skloni i opere odgovarajuću petrijevu posudu sa njima. Otišao je na odmor, a kada se dve nedelje kasnije vratio u laboratoriju, bio je iznađen onim što je video.

Veliko otkriće: On je primetio da se u sudu stvorila buđ koja je sprečila širenje bakterija.

Epilog: Penicilin je postao prvi efikasni antibiotik i tako zauvek promenio medicinu.

Gorki list promo 5 načina da sve postane zabava Group Of Friends Enjoying Outdoor Dinner Party Pet novih trendova za iće i piće na venčanjima TOP 5 serije TOP 5+1: Najbolje nove serije u 2016. godini Muška moda Pet stilova muškog oblačenja koji su uvek u modi · · · ·