cover www.thedailybeast.com
U VAZDUHU · flešbek

Od ultimativne holivudske zvezde, pa do princeze Monaka, čini se da je lepotica Grejs Keli živela jedan poseban život na kom bi joj mnogi pozavideli. Taj život možda nije u potpunosti bio srećan, kao što bi većina na prvi pogled pomislila, ali je svakako bio intenzivan i pun nesvakidašnjih događaja. Zato saznajte 5 interesantnih stvari o Grejs, za koje možda ranije niste čuli.

Mogla je da postane vrhunski sportista

Predispoziciju da se umesto glumom bavi sportom, Grejs Keli je jednostavno nosila u svojim genima. Njen otac, Džek Keli, koji je vodio uspešnu kompaniju za proizvodnju cigala, bio je i poznati veslač. Osvojio je čak tri zlatne olimpijske medalje, i jedini je veslač koji se našao u američkom olimpijskom Hall of Fame. Margaret Keli, Grejsina majka, bila je prva žena trener u prestižnoj Ajvi ligi, kada je na Univerzitetu u Pansilvaniji osnovala košarkaški tim. Brat Grejs Keli, koji se zvao Džon, takođe je učestvovao na Olimpijskim igrama kao veslač. On je 1956. godine osvojio bronzanu medalju u Melburnu, koju je poklonio svojoj sestri Grejs kada se udavala.

Odbila je jednu ulogu zbog čega se kasnije pokajala

Već je sve bilo dogoverno, i Grejs je trebalo da zaigra pored Marlona Branda u filmu On the Waterfront. Međutim, onda je stigao poziv od Hičkoka koji nije mogla da odbije, pa je odustala od uloge izabranice Brandovog srca. Umesto nje uskočila je Eva Mari Sejnt, koja je kasnija za ovu rolu dobila Oskara. Grejs je sigurno bilo žao što je propustila ovu priliku, ali je ipak zahvaljujući tome zaigrala u Hičkokovom klasiku Rear Window, zajedno sa Džejmsom Stjuartom.

Udaja za princa nije bila jeftina

Od trenutka kada su se Grejs Keli i Renije III, princ Monaka, upoznali, znali su da se radilo o obostranoj ljubavi na prvi pogled. To se odigralo na filmskom festivalu u Kanu 1955. godine, nakon kog su nastavili da komuniciraju. Kasnije te iste godine, Renije III posetio je Grejs u Americi, i nakon samo tri dana koja su proveli zajedno, pala je prosidba. Bez obzira na romantiku, otac Grejs Keli morao je kao miraz da priloži čak dva miliona dolara za kraljevsko venčanje.

Ni Hičkok nije mogao da je vrati u Holivud

Pošto je zvanično postala princeza Monaka, Grejs se povukla iz javnog života jedne glumice, i samim tim distancirala od Holivuda. Bez obzira na to, reditelj Alfred Hičkok bio je uporan u nameri da je vrati na veliko platno, pa su se dogovorili da će zaigrati u njegovom filmu Marnie. Čak je iz palate Monaka priloženo zvanično pismo u kome se govorilo da će ovo ujedno biti njena poslednja uloga ikada. Ali, pod velikim pritiscima javnosti, političara, i samog princa Renijea III, Grejs je na kraju bila primorana da odustane od filma, pod izgovorom da snimanje nije mogla da uskladi sa ostalim obavezama.

Legenda o njoj nastavlja da živi

Grejs Keli tragično je preminula 1982. godine kada ju je zadesio moždani udar dok je vozila auto. To je dovelo do toga da se, zajedno sa svojom ćerkom koja je bila u autu, srušila sa litice. Ćerka Stefani je preživela udes, ali ne i Grejs. Na sahrani je bilo preko 400 ljudi, a na televiziji je ovu ceremoniju pratilo još 100 miliona gledalaca. Pet godina kasnije ona je postala prva američka glumica čiji se lik pojavio na poštanskoj markici, a zatim i na specijalnom komemorativnom evru. Mada se nije bavila veslanjem kao ostatak njene porodice, jedan od najvećih veslačkih događaja na reci Temzi nosi njeno ime. Modna kuća Hermes nazvala je jednu od svojih čuvenih torbi po ovoj glumici-princezi, a Nikol Kidman glumila je Grejs Keli u filmu Grace of Monaco.

collage 10 glumica koje su rado nosile kreacije Koko Šanel naslovna Ovo su saveti za pronalaženje muža iz 1958. godine naslovna Bizarno srednjovekovno junaštvo page-cover-racunari Fatalne žene i kompjuteri: Naslovne strane starih IT časopisa · · · · ·