550867-wellcome
U VAZDUHU · flešbek

Svojevrsni otac medicine Hipokrat sa Kosa je u svojim spisima ohrabrivao doktore da pokušaju da izleče svoje pacijente ako je to moguće, ali da se potrude da im pre svega ne pogoršaju stanje. Istorija medicine, međutim, je pokazala da se lekari nisu baš pridržavali njegovog saveta pa je praktično do početka 20. veka bilo mudrije za ljude da ih izbegavaju nego da se pridržavaju njihovih saveta.

Prvo izdanje Merkovog priručnika za utvrđivanje dijagnoze i terapije, najstarijeg medicinskog priručnika koji i dalje izlazi, savršeno pokazuje sve grehove ranijih generacija doktora. Otkrićemo vam 5 medicinskih preporuka iz njega koje iz današnje perspektive deluju prilično suludo.

1. Kokain kao lek protiv alkoholizma

Čuveni austrijski lekar i psihijatar Sigmund Frojd je krajem 19. veka popularisao ideju da je kokain efikasan u borbi protiv alkoholizma, nazivajući ovu supstancu „magičnim lekom“. U to vreme se mislilo da kokain može da pomogne i u lečenju depresije, migrene, zavisnosti od morfina, hroničnog zamora i anksioznosti.

2. Arsenik kao lek za anemiju

Iako je vekovima bilo opštepoznato da je arsenik otrovan, on je ipak korišćen u manjim dozama u lekovima za sifilis, anemiju i mnoge druge bolesti. Tokom 19. veka on se unosio oralnom upotrebom, injekcijama, udisanjem pare i na druge načine, a pacijenti koji su imali sreću da im on bude prepisan kao lek su najčešće nakon toga imali glavobolju, bol u stomaku i osipe.

3. Laksativi za lečenje pacijenata sa malim boginjama

Pre pojave vakcine za lečenje malih boginja, doktori su predlagali nekoliko različitih tretmana za suočavanje sa ovom bolešću. Najgori od njih je svakako bio onaj iz viktorijanskog doba kada su lekari obolele savetovali da koriste laksative kako bi navodno na ovaj način iz sebe izbacili viruse. Naravno, time su oni samo pogoršali njihovo stanje i napravili im novi problem.

4. Hloroform kao „lek“ za štucanje

Danas kada štucate, preporučuju vam da popijete malo vode ili zadržite dah na nekoliko desetina sekundi. Merkov priručnik, s druge strane, ima drugačije rešenje. Naime, on je savetovao ljude da udišu hloroform, organsko jedinjenje koje se danas koristi prvenstveno za hlađenje, a i ta upotreba se sve više smanjuje zbog njegovog štetnog dejstva na ljudsko zdravlje.

5. Udisanje dima za smanjenje simptoma astme

Iz današnje perspektive je neverovatno da je neko ikada mislio da će udisanje dima biti efikasno u borbi protiv oboljenja disajnih puteva, ali postoje dokazi da je upravo to preporučivano pacijentima. Čak se smatralo da će udisanje dima duvana i kanabisa imati još blagotvornije dejstvo pa su u tu svrhu prodavane specijalne cigarete za asmatičare.

collage 15 fotografija Džin Siberg koje još niste videli Naslovna fotografija (foto Tamara Branković) Stari predmeti još su živi: 5 prelepih primera iz galerije Wunderkammer aleksandar-i-viteski-kralj-cover Zanimljiva istorija: Portreti kralja Aleksandra page-preminuli Neka im je večna slava: Njih smo izgubili u 2018. · · ·