Kolaž zdrava koža (foto: pixabay)
PULS GRADA · lepota

Pravilna nega kože uključujući zaštitu od sunca i njeno redovno čišćenje mogu da održe kožu sjajnom i zdravom u dužem vremenskom periodu. Već znamo, reći ćete da ste previše zauzeti, da vas savremeni način života iscrpljuje previše i da se sve to reflektuje i na vašem licu. Nemate vremena za intenzivnu negu kože?

Počnite sa ovih 5 saveta:

Zaštitite se od sunca
Dugoročno izlaganje suncu dovodi do stvaranja bora, staračkih pega i drugih kožnih promena i povećava rizik od raka kože. Za najkompletniju zaštitu od sunca:
● koristite kremu za zaštitu od sunca
● leti boravite u hladu (10h-14h)
● koristite zaštitnu odeću

Recite NE cigaretama

Pušenje dovodi do ubrzanog starenja kože i doprinosi nastanku bora. Pušenje sužava male krvne sudove u koži što smanjuje protok krvi i ovim koža dobija manjak kiseonika i hranljivih materija koje su neophodne za ishranu kože. Takođe oštećuje kolagen i elastin koji vašoj koži daju potporu i elasticitet. Pored toga ponavljani izrazi lica koje pravimo dok pušimo još više doprinose nastanku bora. Ako pušite najbolji način da zaštite vašu kožu je da prestanete.

Svakodnevno negujte kožu

Da biste svoju kožu održali zdravom:
● skratite vreme kupanja jer dugo tuširanje i vruća voda otklanjaju lipidni zaštitni omotač kože. Koristite toplu pre nego vrelu vodu.
● izbegavajte jake sapune budući da oni mogu otkloniti lipidni zaštitni sloj kože. Umesto toga koristite nežnije blaže preparate.
● pažljivo sa brijanjem, a preporučuje se da pre brijanja na kožu nanesete losion, gel ili kremu! Brijite se u pravcu rasta dlake a ne suprotno.

Hranite se zdravo

Zdrava izbalansirana ishrana će pomoći da izgledate i da se osećate dobro. Jedite puno voća, povrća, žitarica. Mnoga naučna istraživanja su pokazala da dijete bogate vitaminom C i siromašne lošim ugljenimhidratima podmlađuju kožu. Šećeri su pravi toksini, tako da znate, zbog blistave kože odreknite se industrijskog šećera i čokolade!

Kontrolišite stres

Izloženost stresu negativno utiče na vašu kožu i može da bude okidač za nastanak mnogih kožnih bolesti i stanja a na prvom mestu akni. Naučite da se pravilno borite protiv stresa: smanjite svoju listu obaveza, odvojite vreme za stvari koje volite, bavite se sportom!

1 www.allure.com Mimine šminkerske iluzije Poliklinika Diva Poliklinika Diva: 25 godina brige o zdravlju i savršenom izgledu 1 hand cream_cover KOOZMETIK: Prirodna nega ruku pagecoverrr Novi miris: Absolute me · · · · ·