1. Jedan medved, dva tronožca i četiri čoveka koji beže glavom bez obzira
U VAZDUHU · urban flash

Ove fotografije su u 2015. stekle veliku popularnost, šerovale su se i lajkovale na socijalnim mrežama, ali nakon kratke analize, pokazalo se da su u pitanju najobičnije fotomontaže.

1. Jedan medved, dva tronožca i četiri čoveka koji beže glavom bez obzira

Prva među njima (vidi na vrhu iza naslova) je toliko očigledno neverovatna, da se postavlja pitanje kako svako nije posumnjao u njenu verodostojnost istog trenutka kada ju je pogledao. Činjenica da je neko stao da slika svoje prijatelje koje juri medved (koji će ubrzo stići i do istog fotografa) nije baš logična. Slika je, naime, nastala tokom snimanja filma na lokaciji u Koloradu (SAD) pre četiri godine, dok je medved dodat naknadno iz arhive tzv. stock fotografija. Autor fotomontaže je samo hteo da preplaši svoje prijatelje na Facebooku kada ju je postavio.

2. Žena spašava mađioničarku

Da li žena na fotografiji spašava mađioničarku od sigurne smrti davljenjem u akvarijumu punom vode? Pa ne baš. Zapravo, priča je mnogo intrigantnija,U pitanju je bio vrhunac duge svađe između dve plesačice burleske u Nju Orleansu ’40-ih godina prošlog veka. Evangeline the Oyster Girl (devojka sa sekirom) je toliko bila ljubomorna na svoju koleginicu jednako živopisnog imena Divena the Aqua Tease (koja je izvodila tačku striptiza pod vodom) da je brzo pohitala na binu i sekirom polomila staklo akvarijuma. Voda je ispunila unutrašnjost kluba, a Evangeline je odmah uhapšena. Kazna za nedolično ponašanje je iznostila svega 10 dolara, ali se na kraju ispostavilo da je cela stvar bila obična nameštaljka, isplanirana radi dizanja publiciteta kluba i plesačica.

3. Marija Kiri

Ovo nije poznata francuska naučnica poljskog porekla, Marija Kiri. Kao prvo, pozadina je identična onoj iz školskih fotografija ’90-ih. Drugo, haljina izgleda previše moderno. Ispostavilo se da je u pitanju glumica Susan Marie Frontczak, koja je igrala Mariju Kiri u predstavi koja je imala za cilj da približi nauku širokim narodnim masama. Fotografija je, međutim, prevarila mnoge, pa je tako čak korišćena za poštanske marke koje odaju počast slavnoj hemičarki i fizičarki u Togu, Maliju i Zambiji.

4. Indija tokom Divalija

Divali je indijski festival koji se svake godine slavi na jesen (u severnoj hemisferi) ili na proleće (na južnoj hemisferi). Divali znači „festival svetla“, a stanovnici Indije tokom njegovog trajanja postavljaju svetijke na svojim kućama ili javnim prostorima širom zemlje. Zbog toga ne čudi da su mnogi pomislili da ova fotografija predstavlja pogled na Indiju iz svemira za vreme ove proslave. Slika je, ipak, uzeta iz kompjuterske simulacije koja pokazuje rast stanovništva ovog regiona.

5. Vladimir Putin čeka da se rukuje sa Ronaldom Reaganom na Crvenom trgu u Moskvi 1988.

Da li je čovek iza dečaka koji se rukuje sa bivšim američkim predsednikom Ronaldom Reaganom, obučen kao tipični turista, zaista ruski predsednik Vladimir PutinPete Souza, oficijalni fotograf Baraka Obame, inače odgovoran za ovu fotografiju, tvrdi da jeste. Postoji i teorija da je Putin, tada u svojstvu agenta KGB-a, imao zadatak da glumi slučajnog prolaznika na trgu i da je trebalo da predsedniku Reaganu postavi nezgodna pitanja i osramoti ga pred televizijskim kamerama. Ruski zvaničnici izričito negiraju da je Putin na slici.

Slepi miševi Šišmiši su među nama: 13 fascinantnih slepih miševa cover1 Sve stvari koje dotaknemo za 24 sata na jednom mestu Slika Baraka iz godišnjaka na fakultetu...Uvek je voleo da se izmotava taj Obama Teorije zavere: 10 najluđih primera sa interneta Šta znači biti "Instagram suprug" Šta znači biti „Instagram suprug“ · ·