Naslovna fotografija - Treasure Planet (foto ymdfilm.wordpress.com)
KULTURA · film/TV

Kompanija Dizni iza sebe ima više od pedeset dugometražnih animiranih ostvarenja i s većinom njih je trijumfovala mnogo puta. Gotovo je nemoguće pomisliti na Snežanu, Aladina, Pepeljugu, Moglija, Mulan i mnoge druge likove, a da se crtež iz najpoznatijeg studija za animirane filmove na svetu ne pojavi pred očima. Isprobajte sada teži zadatak. Kako biste, na primer, zamislili Bjanku, Bazila ili Kodija? Možete li uopšte da se prisetite o kome je reč?

Nije baš svaki crtani film koji nam dolazi iz Diznija stekao kultni status, tako da mnoge junake ne viđamo često na malim ekranima i proizvodima koje kupujemo deci. The Black Cauldron, na primer, gotovo da uopšte nije poznat. Napisali smo nekoliko redova o tom filmu kad smo se pozabavili animiranim ostvarenjima iz osamdesetih godina prošlog veka, a sada vas podsećamo na još pet Diznijevih crtaća koji tavore u hodnicima vremena.

The Adventures of Ichabod and Mr. Toad (1949)

Kakva skupina likova. Glavne zvezde crtaća The Adventures of Ichabod and Mr. Toad su: bogati manični žabac koji konstantno zapada u neprilike zbog želje da uživa u skupim tehnološkim novotarijama; seoski učitelj koji je bacio oko na devojku kako zbog njene lepote, tako i zbog njenog bogatstva; namiguša koja obožava da vrti muškarce oko malog prsta i za životnog saputnika umesto učitelja bira preteču Gastona iz filma Beauty and the Beast; a tu je i bezglavi konjanik.

Svi nabrojani mogli bi se u današnje vreme mirne duše nazvati antagonistima. Istorija filma nas uči da se iz Diznijeve kolekcije lakše pamte i obožavaju filmovi čiji su akteri sušta suprotnost, pa nije ni čudo što je ovaj spoj od dva nezavisna crtaća – ekranizacija romana The Wind in the Willows i pripovetke The Legend of Sleepy Hollow, zanemaren tokom proteklih decenija.

Basil the Great Mouse Detective (1986)

Ukoliko se ne zovete Miki, male su šanse da ćete kao miš zauzeti važno mesto u Diznijevom panteonu. Bazil, veliki detektiv među glodarima, dvostruko je inteligentniji nego što je to gospodin Maus ikada bio, ali opet ostaje bez počasne kultne pozicije.

Snimljen kao uspešna mišja verzija Šerloka Holmsa, film se svojevremeno dopao publici i kritičarima. Sjajno je napisan i režiran, tako da je utešno što je najpoznatiji od petorke koju vam ovde predstavljamo. Donekle je spasao studio Dizni, koji je godinu dana ranije pretrpeo ozbiljne gubitke s filmom The Black Cauldron, a kod nas je poznat generaciji koja je devedesetih godina prošlog veka uživala u emitovanjima na televiziji Politika. U svakom slučaju, to nije dovoljno jer Bazilova borba protiv pacova Ratigana zaslužuje više.

The Rescuers Down Under (1990)

Ako vam se dopada scena leta iz filma Avatar, volećete jednako snoliko i prelepo mahanje krilima u filmu The Rescuers Down Under, u kom plavokosi dečak Kodi, na perima velikog zlatnog orla, obilazi prirodne lepote Australije.

The Rescuers Down Under je prvi nastavak studija Dizni i prvi film koji je u potpunosti urađen digitalno. Lepota dizajna i animacije u njemu oduzimaju dah. Ali, džaba – šarm miševa Bernarda i Bjanke, koji su pristigli u Australiju kad je Kodija zarobio ozloglašeni lovokradica nameračen da ulovi zlatoperu pticu, nije bio dovoljan da privuče publiku. Samo godinu dana ranije, 1989. godine, u Diznijevom moru zaplivala je crvenokosa Arijel, koja je i dan-danas rado gledana, dok je putovanje malih spasilaca na jug planete manje poznato čak i od njihove prve avanture iz 1977. godine.

Treasure Planet (2002)

Sedamdeset odsto tradicionalnog dizajna, trideset odsto naučne fantastike – to je bilo pravilo kog su se pridržavali reditelji Ron Klements i Džon Masker, tvorci vizuelno impresivnog filma Treasure Planet. Pomoću solarnih jedara oni su ostavili more daleko iza sebe i vinuli pirate iz romana Ostrvo s blagom među zvezde i planete. Kosmos se branio. Žestoko.

Treasure Planet je koštao 140 miliona dolara, a zaradio je manje od 50 u SAD i Kanadi. Tako se intergalaktički animirani bunt upisao na listu najvećih promašaja na bioskopskim blagajnama, što je potopilo planove o snimanju nastavka i TV serije sa istim junacima. Šteta. Film je zlata vredan ali, za razliku od slično ugroženog diznijevog ostvarenja Atlantis: The Lost Empire, nikada nije stekao status kulta.

Home on the Range (2004)

Sećate li se koliko je Skar bio opasan, Pepeljugina maćeha proračunata, Snežanina kraljica ohola, a Grdana moćna? Zaboravite sad na te zloće koje lede krv u žilama, jer je glavna osobina negativca filma Home on the Range ta što jodlovanjem može da zaseni stada goveda i pokrade ih od vlasnika sa Divljeg zapada.

Tri krave rešile su da stanu na put ovom sramotnom zlikovcu da bi spasile farmu na kojoj žive. I to su uradile u filmu u kom su likovi iritantni, priča razvučena, a dizajn toliko loš da uopšte ne liči na Diznijevu produkciju. Posle ovog prezrenog pokušaja da od gledalaca napravi rogonje, čuveni studio nije predstavio novi film u duhu tradicionalne animacije sve do 2009, kada je crtać The Princess and the Frog povratio kompaniji malo stare slave.

orson vels naslovna Dugo izgubljeni, nezavršeni film Orsona Velsa konačno stiže pred publiku outlaw_king__official_trailer_-_netflix_-_h_2018_0 Kris Pajn je zvezda novog Netflixovog filma „Outlaw King“ collage Prošli su torturu zarad uloge thefirst-2 Šon Pen putuje na Mars u novoj seriji · · ·