4482560-1280px-Anavilhanas
U VAZDUHU · svet

Vlite prirodu i uživate u njoj kada god vam to prilike dopuste. Čuvate okolinu od zagađenja, ne koristite plastiku, štedljivi ste sa električnom energijom? Moderno doba karakteriše sve veće i veće akumuliranje znanja o našoj planeti, a mi ćemo vam ovog puta otkriti pet zanimljivih činjenica o Zemlji sa kojima možda do sada niste bili upoznati.

1. Ozonska rupa se smanjuje

Naučna istraživanja su pokazala da se u 2015. u odnosu na 2000. godinu ozonska rupa iznad Antarktika suzila za oko 4 miliona kvadratnih kilometara. Do ovoga je došlo iz razloga što se zemlje sveta od 1989. pridržavaju Montrealskog protokola, sporazuma koji reguliše nivo proizvodnje supstanci koje oštećuju ozonski omotač.

2. Najniža temperatura izmerena na zemlji je -90 stepeni celzijusovih

Jednog hladnog letnjeg dana 23. jula 1983. na stanici Vostok na Antarktitku, termometar je pokazao neverovatnih -90 stepeni celzijusovih.

3. Tijanšan je jedina planina na svetu na kojoj vaš krvni pritisak neće porasti

Porast krvnog pritiska je uobičajen fenomen kada se penjete na vrhove planina, osim na jednom mestu na svetu. U pitanju je planina Tijanšan koja se nalazi u Srednjoj Aziji koju sa razlogom zovu pravim rajem za ljude sa visokim pritiskom.

4. Reka Amazon ima svog podzemnog blizanca

Hamza je ime velike vodene mase koja se nalazi gotovo 4 kilometara ispod Amazona. Ova svojevrsna podzemna reka je dugačka oko 5955 kilometara i sliva se veoma sporo u Atlantski okean.

5. Antarktik je izgubio tri biliona tona leda u poslednjih 25 godina

Skorašnje studije su potvrdile činjenicu da se na Antartkiku rapidno topi led. Veruje se da danas ima bar tri biliona tona manje leda nego pre 25 godina. Samo u 2017. Antarktik je ostao bez bilion toni leda sa odvajanjem velikog Larsen S ledenog brega.

Vilnius-poster-5b6c2d8adf2ea__880 Vilnjus je počeo da se reklamira kao „G tačka Evrope“ james-bond-exhibit-solden-10 Na Alpima otvoren muzej posvećen Džejmsu Bondu El Pais foto Koju poruku šalje 666 svinja na ulicama Toleda? naslovna Reči iz raznih jezika za koje ne postoji pravi prevod · ·