Stephen-Hawking-cover
U VAZDUHU · urban flash

Rangiranje najuticajnijih živih naučnika nije nimalo lak zadatak. Gotovo je neizbežno da će neka bitna imena izostati sa liste, a postavlja se pitanje kako je uopšte moguće upoređivati doprinose iz različitih naučnih disciplina.

To je svakako validno pitanje, ali ono ne bi trebalo da nas spreči da skrenemo pažnju na velika dostignuća nekih od najvećih naučnika današnjice.

Predstavljamo vam 5 živih naučnika koji su najviše zadužili čovečanstvo:

1. Stiven Hoking

Verovatno najpoznatiji naučnik današnjice je obogatio znanje vezano za veliki prasak, crne rupe i teoriju relativnosti. Poznat je i kao veliki populizator nauke i svojoj knjizi Kratka istorija vremena.

2. Džejms Votson

Džejms Votson je američki molekularni biolog i genetičar koji je 1953. godine zajedno sa Fransisom Krikom otkrio dvolančanu strukturu DNK. Za svoj veliki doprinos nauci, on je 1962. nagrađen Nobelovom nagradom za fiziologiju ili medicinu.

3. Tu Juju

Tu Juju je prva Kineskinja koja je osvojila Nobelovu nagradu. Ona je 2015. nagrađena za svoj rad na leku protiv malarije koji je spasao milione ljudskih života u Africi i Aziji. U njihovom otkriću je između ostalog koristila znanja i iz tradicionalne kineske medicine.

4. Ašoki Sen

Ašoki Sen je indijski fizičar slavljen zbog svojih doprinosa teoriji struna. Dobitnik je velikog broja priznanja, uključujući i prestižne Fundamentalne nagrade za fiziku 2012.

5. Timoti Berners-Li

Teško bi bilo ne uključiti čoveka odgovornog za World Wide Web na ovu listu. Svi korisnici interneta mu duguju jedno veliko hvala za sve što je uradio za čovečanstvo. Timoti je takođe napravio i prvi veb-sajt ikada 1991. godine.

11 Presmešno: 10 reakcija na božićnu dekoraciju Melanije Tramp Svet Tetovaže koje će vas inspirisati da putujete pagecover 13 hiljada kilometara je malo ako ste stvarno zaljubljeni tommy-back-cover-longshorts-1510771720 Njujorški taksisti poziraju kao modeli za novi zabavni kalendar · · ·