55. Oktobarski salon
KULTURA · art

Ovogodišnji 55. Oktobarski salon predstaviće radove gotovo četrdeset umetnika iz zemlje i inostranstva. Po drugi put u istoriji međunarodnih Salona domaći umetnici su birani putem javnog konkursa, na koji se javilo preko 270 domaćih umetnika i od kojih je izabrano 18.

O selekciji umetnika odlučivali su kustosi 55. Oktobarskog salona Nikolaus Šafhauzen, direktor Kunsthalle Wien u Beču i Vanesa Džoan Miler, šefica odeljenja za dramaturgiju u Kunsthalle Wien u Beču. Koncept 55. Oktobarskog salona: Stvari koje nestaju koji su predložili kustosi Nikolaus Šafhauzen i Vanesa Džoan Miler inspirisan je fenomenom društvenih mreža na internetu, posebno Snapchat aplikacije  – jedne od sve popularnijih aplikacija za komunikaciju, koja je specifična po tome što uništava svaku poslatu poruku (tekst, fotografiju, video) posle samo nekoliko sekundi. Samo prošle godine stvoreno je više digitalnih slika nego u celokupnoj dotadašnjoj istoriji fotografije. Posvuda se sve fotografiše, sve vreme i to ima značajan uticaj na našu predstavu o istoriji i vremenu.

Na ovogodišnjem salonu svoje radove će izlagati sledeći učesnici: Ana Adamović, Jelena Bokić, Doplgenger (Isidora Ilić i Boško Prostran), Dušan Đorđević, Dušica Dražić, Sandra Đukić, Jelena Marta Glišić, Neformalna kustoska / umetnička grupa (Sonja Vrkotić, Nikola Đorđević, Marko Đorđević), Dejan Kaludjerović, Luka Knežević-Strika, Boris Lukić, Nikola Marković, Milorad Mladenović, Andrea Palašti, Danilo Prnjat, Mileta Prodanovic, Pedrag Terzić i Dragana Žarevac.

Ovogodišnji 55. Oktobarski salon bavi se pitanjima istorijske amnezije, opsednutošću sadašnjim trenutkom i formom ličnog izražavanja koja čini nejasnim granice subjektivnosti. Odabrani umetnički radovi baviće se političkim pitanjima kao i pitanjima sadašnjeg trenutka, koja su ukorenjena u prošlosti, a izazivaju kolektivno emocionalno stanje sa kojim se suočavamo.

Mesto održavanja izložbe biće nova zgrada Muzeja grada Beograda (bivša Vojna akademija) u Resavskoj 40b. U zgradi koja je podignuta 1899. i napuštena posle nekoliko godina, a koja je predstavljala modernizovano lice ovog dela Beograda krajem 19. i početkom 20. veka. Na površini preko 3600 m2 ovaj prostor pruža idealne uslove za izložbu koja spaja sadašnjost i prošlost. Rodžer Bundšuh arhitekata iz Berlina baviće se arhitekturom postavke.

Oktobarski salon je najstarija i najuglednija manifestacija iz oblasti vizuelnih umetnosti kod nas, koja je kroz višegodišnju veoma dinamičnu transformaciju prerasla od lokalne revijalne izložbe do međunarodne manifestacije sa izrazitim autorskim karakterom. Kao izuzetno zapažen događaj u gradu tokom šest nedelja trajanja Oktobarski salon poseti oko 50 000 posetilaca različite generacijske dobi.

Hitchcok - predmeti za ubijanje Hitchcock: Zloslutni predmeti Umetnost tokom Velikog rata Umetnost tokom Velikog rata David Irvine docrtava pop-art simbole Kad pop-art dospe među klasike Predivna iranska džamija Očaraće vas unutrašnjost iranske džamije · · · ·