Iranski filmovi i režiseri
KULTURA · film/TV

Iranski autorski film ponovo je u centru pažnje pošto je ostvarenje Taksi Jafara Panahija osvojilo ovogodišnjeg Zlatnog medveda u Berlinu. Dok pokušavamo nekako da ga se dokopamo na ovaj ili onaj način, nudimo vam nekoliko fenomenalnih filmova nekoliko fenomenalnih režisera ove kompleksne, ali fenomenalne zemlje.

1. Gde je kuća moga prijatelja? (Abbas Kiarostami, 1987)

Godard je rekao da kinematografija počinje sa D. W. Griffithom, a završava se sa Abbasom Kiarostamijem. Jako je teško opredeliti se za samo jedan film ovako velikog režisera, čiji je dobitnik Zlatne palme Ukus trešanja samo vrh ledenog brega. Izabrano ostvarenje, prvi deo neformalne Koker trilogije, zadao je domaći zadatak svim sineastima kako da naprave savršen film od priče o jednom – domaćem zadatku. Baš tako. Naime, cela fabula se vrti oko seoskog školarca koji pokušava da nađe svog druga iz odeljenja i da mu vrati svesku. Ako vam se svidi, a hoće, nastavite sa Život i ništa više, Kroz maslinjake, Deset… Ma, koji god da pogledate, nećete pogrešiti!

2. Beli balon (Jafar Panahi, 1995)

Još jedan u seriji čarobnih iranskih filmova o detinjstvu proizvod je saradnje dinamičnog dua Kiarostami/Panahi. Najpre je ovaj prvi napisao još jedno u nizu remek-dela tematski srodnih prvopomenutom sa liste. Zatim je prepustio svom nekadašnjem asistentu režije da debituje kao režiser i odmah osvoji Zlatnu kameru u Kanu. Dve decenije kasnije, poput mnogih drugih kolega izopšten iz kulturnog života svoje otadžbine, Jafar Panahi će osvojiti Zlatnog medveda.

3. Deca neba (Majid Majidi, 1997)

Kod mnogih od nas koji obožavamo iransku kinematografiju, ta ljubav se rodila upravo sa ovim filmom. Razloga su dva: predivna priča o bratu i sestri koji na smenu koriste jedne patike rasplakala bi i najokorelije svetske diktatore, ali tu je i činjenica da se film jedno vreme non-stop davao na nekoliko manje gledanih domaćih TV kanala.

4. Kornjače mogu da lete (Bahman Ghobadi, 2004)

Bahman Ghobadi je etnički Kurd, pa je i ovaj film, inače koprodukcija sa Irakom i Francuskom, snimljen na kurdskom jeziku. Izuzetna, istovremeno jako potresna i duhovita priča govori o stanovnicima kurdskog izbegličkog kampa u osvit američke invazije na Irak. Ghobadi, poput Panahija nekada Kiarostamijev asistent režije, majstorski se igra sa magičnim realizmom života u veoma teškim uslovima, što će mnoge od nas svakako najpre asocirati na ostvarenja Emira Kusturice.

5. Persepolis (Marjane Satrapi, 2007)

Još jedna koprodukcija, ovaj veoma zapaženi i nagrađivani animirani film prepričava odrastanje same autorke filma za vreme Iranske revolucije. Film je između ostalog nominovan za Oskara za najbolji animirani film, što pokazuje da odličnu naraciju prati besprekorna crno-bela animacija koja prija svim čulima.

6. Razvod Nadera i Simin (Asghar Farhadi, 2011)

Jedan od najpoznatijih iranskih filmova Oskarom je pre nekoliko godina krunisao dugi niz remek-dela persijske kinematografije. Mnogi od vas su ga verovatno već odgledali, te zato pređite na druge jednako napete i izvanredno režirane Farhadijeve drame, kao što su O Eli i Prošlost.

Film "Off" premijera Premijera domaćeg filma „Off“ sa Nikolom Đuričkom u glavnoj ulozi the shining Mala škola filma: Vizuelne inspiracije za scene u filmu „The Shining“ Zemlja budućnosti Filmska recenzija: „Zemlja budućnosti“ Glumice koje su igrale Marilyn Monroe 9 glumica koje su igrale Marilyn Monroe ·