cover www.vanityfair.com
KULTURA · art

Neko bi pomislio da umetnik koji je do srži posvećen i predan stvaranju, neće naći vremena nizašta drugo u svom životu. Međutim, to nikako nije bio slučaj sa Pablom Picassom; naprotiv! U svom uzbudljivom i ispunjenom životu Picasso nije imao samo 6 muza, a kamoli tako malo ljubavnica. Bilo ih je još mnogo, kao što je to na primer Françoise Gilot sa kojom je imao dvoje dece, i koja je bila posebno važna žena u njegovom životu. Ali, mi se ovom prilikom prisećamo 6 drugih dama koje su dobar deo svog života provele i posvetile proslavljenom slikaru.

Fernande Olivier (1904-1912)

Fernande je bila francuskog porekla, a kao model pozirala je mnogim umetnicima, uključujući i Picassa. Upoznali su se kada se on iz Barselone preselio u Pariz, kako bi tragao za svojim originalnim kreativnim izrazom. Njihova burna ljubavna veza trajala je sedam godina, iako je započeta dok su bili poprilično mladi i veoma ljubomorni. I pored turbulentnog odnosa, Fernande se pokazala kao velika muza i inspiracija za Pabla, koji je uradio preko 60 slika inspirisanih njom. Konačni kraj njihove veze usledio je kada se ona zaljubila u jednog italijanskog umetnika, što je ozbiljno povredilo Picassovu sujetu.

Eva Gouel (1912-1915)

Nakon što ga je Fernande napustila, njena dobra prijateljica Marcelle Humbert, koju je Picasso zvao Eva Gouel, pokazala se kao prikladano društvo za utehu. O njihovoj vezi ne zna se puno detalja, pa se Eva tumači kao jedna od misterija Pablovog života. Iako slikar nikada nije uradio njen portret, poslužila mu je kao inspiracija za više apstraktnih slika. Kada je umrla od tuberkuloze, Pablo je opet bio potpuno skrhran, što ga pak nije sprečilo da paralelno dok se Eva borila sa bolešću on bude u aferi sa izvesnom Gaby Depeyre.

Olga Khokhlova (1917-1927)

Nakon Evine smrti, Picasso se iz Pariza seli u Rim, gde se zaljubljuje u rusku balerinu Olgu. Godine 1918. Olga je postala njegova prva supruga, a tri godine kasnije rodila mu je sina. U braku su bili deset godina, ali taj period nije bio samo emotivno važan za umetnika, već i kreativno, kada se više okrenuo ka neoklasicizmu. Olga se kao glavna protagonistkinja pojavila na mnogim njegovim delima, mahom u nešto realističnijem stilu. U jednom trenutku Picassova ljubav prema njoj počela je da bledi, a želja za novim avanturama krenula ponovo da se javlja. To je navelo Olgu da ga napusti i sa sinom se preseli na jug Francuske.

Marie-Thérèse Walter (1927-1936)

Kada je Picasso imao 46 godina, smrtno se zaljubio u Španjolku Marie-Thérèse, koja je tada imala 17 godina. Ona će mu na svet doneti prvu ćerku – Mayu. Period koji je proveo s njom vezuje se za fazu nadrealizma u njegovoj karijeri. Po starom dobrom receptu, poslužila mu je kao muza za mnoga dela. Sve bi bilo idealno da zaljubljiva priroda nije opet obuzela umetnika, koji je postao fasciniran pojavom nove ženske osobe u svom životu.

Dora Maar (1936-1944)

S obzirom da je Dora i sama bila slikarka i fotografkinja, Picassu je mogla da pruži ne samo inspiraciju, već konstruktivnu kritiku i korisne komentare. U toku veze sa njom, proslavljeni slikar je napravio više poznatih dela, od kojih je najznačajnija slika Guernica. Rad na ovoj slici Dora je snimila svojom kamerom, i na taj način dokumentovala proces od značaja za svetsku istoriju umetnosti. Bez obzira što je pored nje procvetao Pablov kubizam, napustio ju je nakon sedam godina zbog dame imena Françoise Gilot.

Jacqueline Roque (1953-1973)

Ona je bila druga žena koju je Pablo zvanično oženio, i sa kojm je ostao u vezi do svoje smrti 1973. godine, što znači da su proveli skoro 20 godina zajedno. Pablo je imao oko 70 godina kada je upoznao ovu Francuskinju koja je tada imala 27 godina. Kao i prethodne ljubavnice, supruge i žene, poslužila mu je kao inspiracija za umetničko stvaralaštvo. Pablo je slikao do poslednjeg dana svog života, ali nakon što je umro Jacqueline se vrlo surovo ponašala prema njegovoj deci. Postojali su ozbiljni problem oko podele nasledstva, a čak im je zabranila i da dođu na očevu sahranu. Završila je tragično 1986. godine, kada je sebi oduzela život upucavši se.

dusan krtolica 15-godišnjak iz Srbije pravi neverovatne crteže moja fotka Maša Zorić: Budi dobar. Budi svoj. Iva Kuzmanovic Priroda sećanja: Iva Kuzmanović u U10 Stefan mirosavic zepter Izložba crteža Stefana Mirosavića u muzeju Zepter · · · ·