book-2869_1280
U VAZDUHU · svet

Obrazovanje je jedan od najbitnijih aspekata odrastanja i vaspitanja ljudi. Škole i druge obrazovne ustanove imaju za cilj da nas nauče prvo najosnovnijim stvarima o svetu, a potom i osposobe za produktivan život i snalaženje u njemu.

Prilikom odabira škole, roditelji žele samo najbolje za svoju decu i to najbolje se najčešće svodi na uobičajeno. Međutim, ima i onih škola koje na potpuno drugačije načine prenose znanje svojim učenicima, fokusirajući se na kreativnost i neobičnost. Ovih šest škola širom sveta ističu se svojom „posebnošću“.

Škola u obliku kocke u Kopenhagenu

U pitanju je jedna ogromna učionica u kojoj boravi i do 1.100 učenika srednjoškolskog uzrasta. Časovi se odvijaju u velikoj staklenoj kocki, koja je podeljena pomoću „bubnjeva“ na manje celine.

Škola koja uči „opasnim“ stvarima u San Francisku

Ova škola se u potpunosti razlikuje od tradicionalnih, zato što je svrha da se deca nauče nešto opasnijim stvarima, poput rukovanja kućnim aparatima, njihovim sastavljanjem i rastavljanjem, igrama sa vatrom, itd. Sve se radi u saradnji sa roditeljima.

Plutajuća škola u Makokou

Ova građevina u Nigeriji prvobitno je trebalo da služi za održavanje nivoa vode u laguni. Danas je plutajuća škola, u kojoj istovremeno uči do 100 učenika raznih starosti.

Škola bez polne podele u Stokholmu

Ono što je karakteristično za ovu školu je potpuno odsustvo rodne podele i težnja ka rodnoj jednakosti. Cilj je da se prevaziđu stereotipi i da deca ne prave razliku tokom odrastanja.

Škola sa individualnim pristupom svima u Australiji

Iako na prvi pogled deluje samo kao šarena građevina, u pitanju je škola sa zanimljivom idejom. Program je individualan za svako dete i zavisi od njihovih želja, koje se samo blago koriguju od strane nastavnika ili roditelja.

Škola poput kancelarije u Ohaju

Ova škola je osmišljena kao jedna velika kancelarija, u kojoj svako od 300 učenika ima svoj deo sa računarom i ličnim obrazovnim programom.

green-shopping-trolleys--timo-kuusela-flickr- Nevolje u Australiji zbog zabrane plastičnih kesa tallin-889879_960_720 5 stvari po kojima je Estonija ispred drugih zemalja paninibrasil-kb9C-U43510662752176cTE-1224x916@Corriere-Web-Sezioni Kreativnost siromašnog dečaka iz Brazila zadivila svet 5 Provedite noć pod zvezdama u Severnoj Irskoj · ·