burka-1003353_960_720
U VAZDUHU · svet

Od biranja muža do vožnje u gradskom prevozu, u ovoj zemlji je gotovo sve zabranjeno za žene. Na listi jednakosti žena sa muškarcima Svetskog ekonomskog foruma, Saudijska Arabija se nalazi na neslavnom 129. mestu od 134 zemlje uvrštene na taj spisak. Kako žene uopšte žive u ovoj zemlji? Koji su stereotipi o njihovom položaju tačni, a koji ne?

Oktrićemo vam neke od najneuobičajenih zabrana za pripadnice lepšeg pola u ovoj azijskoj zemlji koje će vam odgovoriti na neka od ovih pitanja.

1. Žene ne mogu da idu negde duže od 24 sata bez muške pratnje. 

Žene u Saudijskoj Arabiji ne izlaze u javnost na duže periode osim ako nisu u pratnji svoga muža ili rođaka. Bez njihove saglasnosti i prisustva, one ne mogu da napuste zemlju, idu na posao, a ponekad ni da odu na operaciju.

2. Žene nemaju pravo da voze

Prošlog septembra, kralj Saudijske Arabije je izjavio da će doneti zakon koji će ženama omogućiti da steknu vozačku dozvolu od juna ove godine. Videćemo, da li će se ovo njegovo obećanje obistiniti, ali za sada ženama nije dozvoljeno da voze. Čak iako se bude primenjivao ovaj zakon, žene će i dalje morati da traže odobrenje svog muža ili staratelja pre nego što sednu za volan.

3. Ženama je zabranjeno da koriste gradski prevoz

Ovo je samo delimično tačno. Naime, većina autobuskih prevoznika odbija da vozi žene, ali je vožnja vozom dozvoljena, doduše samo ako uđu u poslednji vagon, rezervisan isključivo za žene. Iz tog razloga žene u Saudijskoj Arabiji svuda uglavnom idu peške, ili taksijem i sa ličnim vozačem ako su iz imućnije porodice.

4. Žene u javnosti moraju biti skroz pokrivene crnom tkaninom

Kada su na ulici, dame u Saudijskoj Arabiji moraju od glave do pete biti pokrivene crnom odećom. Crna abaja (široka haljina sa dugim rukavima) i hidžab su dva komada odeće koji žene najčešće nose. U regionima gde važe stroža pravila, ni hidžab nije dozvoljen, nego je potrebno da cela glava (osim očiju) bude pokrivena tzv. nikabom.

5. Ženama je zabranjeno da otvaraju vrata gostima

Većina kuća u Saudijskoj Arabiji ima dva dela i dva ulaza: jedan za muškarce i jedan za žene. Gosti nemaju pravo da posećuju ženski deo, a u slučaju da žena nešto treba hitno da kaže mužu koji je sa gostima u svom delu kuće, to je jedino moguće uraditi putem telefona. Žene u svom delu kuće ne moraju da se drže striktnih pravila oblačenja.

6. Žene nisu iste pred zakonom sa muškarcima

Žensko svedočenje vredi dva puta manje. Ako bi htela nekoga da tuži, žena bi morala da ima čak šest muških svedoka. Sudijske odluke se često donose na osnovu tradicija različitih plemena, a ne zvaničnih zakona zemlje.

rich-poor-kids-favorite-toys-around-world-dollar-street-gapminder-foundation-7-5b03cb4b8573f__880 Kako mesečni dohodak određuje omiljenu igračku dece sveta pexels-photo-948887 Koji je najisplativiji strani jezik u svetu biznisa? skynews-sake-japan-rice-wine_4297983 Japanci napravili alkohol od drveta hbz-kristen-stewart-cate-blanchett-lea-seydoux-georgia-may-jagger-1525886855 Kanski festival 2018: Najglamuroznija izdanja sa crvenog tepiha · ·