zaire-flag
PULS GRADA · sport&rekreacija

Od 1930. godine, od kada se održava Svetsko prvenstvo u fudbalu, zaista je bilo puno čuvenih i nezaboravnih trenutaka. Takvim neverovatnim momentima trebalo bi pridružiti i činjenicu da ima nekih zemalja koje više ne postoje, a nekada su bile učesnice u ovom slavnom fudbalskom takmičenju.

Za učešće na završnom turniru mogu da se kvalifikuju samo najbolji i tako zasluže svoje mesto u istoriji. Tako istorija beleži 7 zemalja koje su svojevremeno učestvovale na ovom takmičenju, a danas više ne postoje pod tim nazivom ili u nekadašnjim okvirima.

Istočna Nemačka

Pre pada Berlinskog zida, današnja Nemačka imala je dve selekcije u vidu Istočne i Zapadne Nemačke. Istočna Nemačka se za prvenstvo sveta kvalifikovala samo 1974. godine. U jedinom profesionalnom meču između ove dve selekcije, oni su pobedili minimalnim rezultatom. A pre nego što je ponovo trebalo da se sastanu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 1992, došlo je do ponovnog ujedinjenja zemlje.

Zapadna Nemačka

Zapadna Nemačka osvojila je Svetsko prvenstvo čak tri puta i izgubila u finalu još dva puta. Najpoznatiji fudbaler iz te ere je Gerd Miler, sa 14 pogodaka na prvenstvima, a pored njega tu je čuveni Lotar Mateus, sa 150 nacionalnih nastupa. Zapadna Nemačka kvalifikovala se za svako Svetsko prvenstvo u svojoj istoriji, samo su odbili da putuju 1930. Njihovi uspesi pripisani su današnjoj Nemačkoj selekciji.

Čehoslovačka

Jedna je od najuspešnijih zemalja na Svetskom prvenstvu koja više ne postoji. Dva najveća uspeha su finale 1934. i 1962. druge, sa Italijom odnosno Brazilom. Iako su u oba susreta poveli, na kraju su izgubili trofej, a tokom kratkog perioda 1924. bili su najbolje rangirana reprezentacija na svetu. Raspala se na Češku i Slovačku, koje su se obe od 1993. kvalifikovale za ovo takmičenje, iako ih nema ove godine u Rusiji.

Holandska Indija

Čak i vrsni poznavaoci fudbala možda ne znaju da je Holandska Indija nekada učestvovala na Svetskom prvenstvu. U pitanju je današnja Indonezija, koja je rekorder u dve kategorije. To je prva selekcija iz Azije koja se kvalifikovala za ovaj turnir i jedina selekcija koja je odigrala samo jednu utakmicu zbog formata takmičenja.

Jugoslavija

Najbolji uspesi fudbalske reprezentacije Jugoslavije obuhvataju polufinala 1930. i 1962. godine. U istoriji ostaje zapisan trenutak izbacivanja iz međunarodnih takmičenja 1992. zbog sankcija, kada je evropsko prvenstvo osvojila selekcija Danske, ubačena kao zamena za SFRJ. Svi uspesi Jugoslavije pripisani su selekciji Srbije, koja se smatra jedinim naslednikom te zemlje.

Sovjetski Savez

Ono što je iznenađujuće je da Sovjetski Savez nikad nije osvojio Svetsko prvenstvo, iako se kvalifikovao za skoro svako tokom svog postojanja. Najveći uspesi su pobede na Olimpijskim igrama 1956. i 1988, kao i na Evropskom prvenstvu 1960. Od raspada 1991, čak 16 zemalja iz te oblasti se bavilo fudbalom. Trenutka ruska selekcija drži sve uspehe Sovjetskog Saveza kao svoje.

Zair

U teoriji, ova zemlja i dalje postoji pod istim okvirima, ali se danas zove drugačije. Današnja Demokratska Republika Kongo bila je deo vojne diktature od 1971. do 1997, a jedino učešće na Svetskom prvenstvu zabeležili su 1974. Izgubili su sva tri meča, neslavno izgubili 9:0 od Jugoslavije, ali su dva puta pobedili na Afričkom kupu nacija.

Holandija 10 sjajnih timova koji nisu osvojili Svetsko prvenstvo u fudbalu japan fudbal Japanci pokazali kako da se ponašate na utakmicama 672168cba5759fb24720f771_rw_1920 INOV-8: Neka glava prati noge b05619925b26d5557ef4c67739f3bdd9 Radovanje zbog gola izazvalo mali zemljotres · · ·