pirate-47705_960_720
U VAZDUHU · flešbek

Prva pominjanja gusara (pirata) u istorijiskim spisima vezuju se još za antička vremena. Ipak, ekspanzija ovog neobičnog zanimanja i životnog stila je bila najveća tokom 17. veka. Danas, gusari najviše plove, pljačkaju i otimaju po Tihom i Indijskom okeanu.

Postoje dve vrste gusara, oni koji pljačkaju i vrše razbojništva na morima i okeanima radi sopstvenih interesa i oni koji to rade u službi državne ili neke druge vlasti. S vremenom, vladari su uvideli da, uz pomoć gusara mogu da profitiraju pa su ih često opremali brodovima, oružjem i zalihama hrane, kako bi na kraju od njihovog delovanja ubirali profit. U slučaju rata, angažovali su ih da se bore na njihovoj strani u vidu plaćeničke vojske na moru. Gusari su bili sve, samo ne gomila necivilizovanih, okrutnih razbojnika, kakvima ih danas zamišljamo. U nastavku teksta pročitajte činjenice o gusarima koje će vam u potpunosti promeniti mišljenje o njima.

1. Naušnice koje su nosili su imale svoju namenu

Gusari minđuše nisu nosili zbog estetike, već su verovali da im one štite sluh. S obzirom na to da su često pucali iz velikih topova, imali su strah od oštećenja sluha. Često su minđuše ubacivali u uvo, kao vid zaštite, u situacijama kada se puca.

2. Gusari su nosili povez preko očiju i kada su imali oba oka

Svrha gusarskog prepoznatljivog pooveza nije bila u tome da se sakrije oko koje nedostaje, već u poboljšanju vida. Tokom sukoba, morali su da trče po brodu između palube i potpalublja, a povez im je pomagao u smanjivanju razlike u svetlosti ova dva dela broda.

3. Crvena zastava je bila znak opasnosti

Ukoliko biste na brodu ugledali crnu zastavu, ne biste morali previše da brinete. Ali, ako ste videli crvenu zastavu, to bi bio znak velike opasnosti. Crvena zastavica na piratskom brodu označava da će se svi koji su je ugledali, ubrzo suočiti sa smrću.

4. Bili su izuzetno disciplinovani

19159310-12205110-Pg_154_-_So_the_Treasure_was_Divided-1516567366-0-1516958161-0-1516958520-1516958523-1021-1-1516958523-650-a86e18bc7f-1517218420

Gusari su imali niz strogih pravila na osnovu kojih su funkcionisali. Demokratski su odlučivali o raspodeli plena, sukobima na brodu, a onaj ko je zanemarivao pravila, bio je surovo kažnjen. Posedovali su jedan vid ustava, koji je bio usmeno dogovoren. Članovi posade koji su nakon borbe ostali hendikepirani, dobijali su kompenzaciju u skladu sa povredom. Štaviše, gusari koji su postali hendikepirani nakon borbi, nikad nisu bili odbačeni, već su bili tretirani kao ratni veterani i gledali su na njih kao na hrabre i iskusne članove.

5. Većinu plena činilo je oružje i alkohol

Ako se još uvek nadate da ćete pronaći neko zakopano blago, možda ćemo vas razočarati. Uprkos popularnom uverenju, pirati su retko pljačkali gotovinu ili zlato, a još ređe su ih zakopavali. Oni su voleli piće, a oružje im je uvek bilo potrebno, tako da su ove dve stvari bile na njihovoj listi prioriteta. Uzimali su hranu i odeću, iz istih razloga.

6. Julije Cezar je bio zarobljen od strane gusara

Gusari su jednom prilikom zarobili čuvenog Julija Cezara, a da pritom nisu imali pojma koga su zarobili. Uopšte nisu bili svesni snage i moći čoveka koji je bio u njihovim rukama. Za njegovu slobodu su zahtevali 20 talenta (vrednosti oko 600.000 dolara danas), što je rimskog imperatora slatko nasmejalo, rekavši im da vredi barem 50. Ubrzo su ga oslobodili, a Cezar ih je nakon toga surovo kaznio.

7. Osobe koje su mučili nisu hodale po dasci

Mnogi veruju da su gusari terali svoje taoce da hodaju po dasci na ivici broda kao metod mučenja. Međutim, to su izmislili pisci fikcije. Pravi gusari su želeli odmah da ubiju svoje taoce. Čak i ako su odlučili da ih muče, koristili su druge metode kao što su ostavljanje zarobljenika na pustom ostrvu ili bičevanje.

Naslovna fotografija - Đorđe Stanojević u svojoj kući (foto arhiv Istorijski muzej Srbije) Đorđe Stanojević: Čovek koji je osvetlio Srbiju Beograd Porekla naziva beogradskih naselja (drugi deo) Siroče na grobu Predićeva slika koja pobuđuje saosećajnost lady-1386213_960_720 Fotografije koje su uzburkale javnost · · · ·