kfkfkf
KULTURA · film/TV

Za nama je ostala godina koju su ispunili razni filmski i umetnički projekti širom sveta, a jedna od kruna uspeha kada su filmska ostvarenja u pitanju je upravo priznanje u vidu Oskara.

Njegova dodela, 90. po redu, biće održana 4. marta, a domaćin programa će kao i prethodne godine biti voditelj Džimi Kimel. Postoji iznenađujuće veliki broj filmova ove godine koji mogu da se nađu u najvažnijoj kategoriji na dodeli Oskara. Prema reakcijama kritičara i poznavalaca filma, najviše šanse imaju The Shape of Water, Call Me by Your Name, Dunkirk, Get Out, Lady Bird, Phantom Thread i Three Billboards outside Ebbing. Film Giljerma del Tora The Shape of Water dobio je čak 13 nominacija, a sledi ga film Dunkirk Kristofera Nolana, sa osam nominacija. Ali pre nego što saznamo dobitnike najprestižnijeg priznanja u svetu filma, da se podsetimo malo poznatih činjenica o nagradi Akademije za filmsku umetnost i nauku.

1. Marlon Brando je odbio Oskara

Marlon Brando je 1973. godine odbio nagradu Oskar za najboljeg glumca koja je trebalo da mu pripadne za ulogu Vita Korleonea u filmu Kum. To je uradio zbog diskriminacije Indijanaca od strane Sjedinjenih Američkih Država i Holivuda. Nagradu je u njegovo ime na sceni odbila Sačen Litlefader, koja se na bini pojavila u tradicionalnoj nošnji plemena Apača.

2. Najkraći govor

Dobitnici Oskara imaju 45 sekundi da se obrate publici. Najkraći govor u istoriji dodele Oskara, održao je Alfred Hičkok. Umesto da se zahvali publici, porodici, kolegama, kako to većina dobitnika radi, on je samo rekao hvala.

3. Velikih 5

Samo tri filma u istoriji Američke akademije filmskih umetnosti i nauka su uspela da osvoje Oskara za najbolju režiju, scenario, najbolju mušku i žensku glavnu ulogu i za najbolji film. To je pošlo za rukom ostvarenjimaKad jaganjci utihnu, Let iznad kukavičjeg gnezda, Dogodilo se jedne noći.

4. Oskar ne može da se proda

Od 1950, statuete su bile zakonski zaštićene uslovom da nijedan dobitnik, kao ni njegovi potomci, ne sme da proda statuetu, ukoliko je prvo ne ponudi Akademiji za jedan američki dolar. Ako dobitnik odbije ovo, Akademija zadržava statuetu. Međutim, određene nagrade koje nisu bile zaštićene ovim dogovorom, prodate su na javnim i privatnim aukcijama za šestocifrene sume, ali i u ovom slučaju Akadmija može da tuži onog ko pokuša da proda nagradu, što se već dešavalo i sud je uvek presuđivao u korist Akademije.

5. Slike pune dvorane tokom dodele su iluzija

Da li ste se ikada zapitali kako dvorana izgleda uvek puno tokom svečane večeri kada glumci, režiseri i drugi članovi filmskih ekipa izlaze na scenu? Njihova mesta u tim situacijama popunjavaju statisti, kako bi dvorana izgledala konstantno ispunjeno.

6. Prvi Afroamerikanac koji je osvojio Oskara
Godine 1964. Sidni Poatje je dobio Oskara za ulogu u filmu Lillies of the Field . Iako je njegova pobeda ukazivala na novi pravac i korak ka raznovrsnosti dobitnika nagrade, trebalo je da prođe 38 godina pre nego što je Oskara osvojio sledeći Afroamerikanac. To je bio Denzel Vašington za ulogu u filmu Training Day.

7. Jedini musliman koji je osvojio nagradu

Maheršala Ali je jedini glumac islamske veroispovesti koji je dobio Oskara. Nagrađen je za ulogu u filmu Moonlight.

Na Festu - Đorđe Bajić Fest 2018: Preporuke i šaputanja tHREE-BILLBOARDS-OUTSIDE-EBBING-MISSOURI-95334081-cover 46. FEST otvara film „Tri Bilborda ispred Ebinga u Misuriju“ HAPPYpic02 Nove popularne TV serije: „Happy“ i „The Punisher“ kruska-cover Festić – filmovi za najmlađe na 46. FEST-u · · ·