Stvari koje očekuju našu planetu u 2015.
U VAZDUHU · urban flash

Godina 2015. sa sobom donosi nove trendove, tehnologije i mogućnosti, međutim, iako se čini da smo stvorili budućnost za sebe, povremeno se treba setiti kako je snažna priroda i kako se sa njenim silama niti možemo niti želimo porediti. Slika budućnosti planete Zemlje i nas kao njenih stanovnika svakodnevno se menja, ali retki imaju volje i interesovanja da te procese prate, međutim, ovde ćemo vam pokazati šta će se sve u prirodi tokom ove godine promeniti što bi moglo da ima drastične posledice u budućnosti čovečanstva.

El Niño ponovo upozorava

Verovatnoća da se u 2015. ponovi uragan El Nino je čak 65 odsto. Ova topla struja koja kreće od obala Perua zavisi i od temperature, a imajući u vidu da se leto pred nama procenjuje na jedno od najtoplijih ove decenije, svi znamo šta to znači.

Pojačano topljenje leda na Arktiku

Američka nacionalna uprava za okeane i atmosferu objavila je da temperatura na krajnjem severu sada raste dvostruko brže nego u ostalim delovima sveta, a rezultat je intenzivnije topljenje leda. To ne samo da će dovesti do porasta visine vode već će zasigurno ugroziti i život arktičkih životinja. Prva žrtva ovakvih promena bio je morž, zapravo 35.000 morževa koji su emigrirali.

Pustinja Gobi se širi

Kineski radnici imaju pune ruke posla, a rade na nečemu veoma zanimljivom – velikom zelenom zidu dugom 4500 kilometara. Reč je o pojasu drveća i grmlja koji bi trebalo da ograniči širenje pustinje Gobi i Taklamakan, a ukoliko se projekat pokaže uspešnim isti zid biće podignut i u Africi.

Kiselost okeana uticaće na snabdevanje hranom

Okeani apsorbuju ugljen dioksid koji uzrokuje promenu PH vrednosti vode stoga ona postaje sve kiselija. Loša vest za hranu, čak i za one ljude kojima morski plodovi nisu omiljeni u ishrani. Školjke postaju sve krtije i drobe se, što naročito može da ugrozi različite vrste račića.

Bolja pripremljenost za buduće prirodne katastrofe

Verovatno zvuči prilično brutalno, ali sasvim je izvesno da sa prepoznatljivim mačo odnosom prema planeti, kakav mi imamo prirodne katastrofe neće nestati, a ono što možemo da preduzmemo jeste da se bolje pripremimo za sve eventualne katastrofe koje će nas tokom godina pogoditi. U 2015. godini takve mere bi bile detektovanje i rano upozoravanje na predstojeće katastrofe, bez obzira da li je reč o zemljotresima, cunamiju ili poplavama.

Nestašica vode će povećati napetost

Kao ulje na vatru društvenih i ekonomskih tenzija pojavljuje se pitanje pijaće vode i njenih prirodnih resursa. Na ozbiljnom testu biće uglavnom Bliski istok, Podsaharska Afrika, južni deo Azije i severni deo Kine.

Borba protiv klimatskih promena

Da li će 2015. godine, kada je određeno da se čovečanstvo bori protiv gasova u efektu staklene bašte, razornu moć imati baš cunami? Ako vam je promaklo, važno je znati da će papa Franjo, zajedno sa svojih 1,5 milijardi vernika uložiti žalbu protiv svih odgovornih kompanija koje narušavaju ravnotežu u ekosistemima Zemlje. Cilj konferencije verskih lidera koji će zajedno nastupati u borbi protiv klimatskih promena jeste da se izvrši odgovarajući pritisak na one pozicije moći koje se do sada, zaključno sa decembrom prethodne godine, nisu dovoljno suprotstavile naftnom lobiju.

Fejsbuk profil slika Kreativne slike za profil na Fejsbuku Kineski vodeni jeleni su u XIX veku uvezeni u Britaniju Kao iz mašte: 13 životinja neverovatnog izgleda Magnus Shaw Ilustratori odaju poštu poginulim kolegama iz časopisa Charlie Hebdo Automatski nacrt Deca uče kako se prave bebe – pogledajte ovaj smešni video · · · ·