page-cover
U VAZDUHU · flešbek

Kada razmišljamo o događajima iz prošlosti, često upadnemo u zamku da neke od njih svrstavamo u relativno davnu istoriju, dok druge percipiramo kao događaje iz modernog vremena. U stvarnosti pak ovakva klasifikacija može često da nas zavara.

Ponekad grešimo kada treba da odredimo koja istorijska ličnost pripada kojoj eri, a često nas šokiraju informacije koje otkrivaju koliko je malo prošlo vremena od kada su neki, iz današnje perspektive, zverski običaji bili društveno prihavatljivi. Otkrićemo vam nekoliko istorijskih činjenica koje savršeno ilustruju ovaj fenomen.

1. Britanska Kraljica Elizabeta II i Merilin Monro su rođene iste godine

Merilin je preminula pre tačno 56 godina, ali je rođena iste godine (1926) kao i britanska kraljica Elizabeta II. Njih dve su se inače upoznale davne 1956. na premijeri filma The Battle of the River Plate, kada su obe imale 30 godina.

2. Mamuti su još uvek postojali u vreme izgradnje egipatskih piramida

Naučnici su otkrili da mamuti još uvek nisu bili u potpunosti izumrli do 1650. godine pre nove ere. To znači da su oni i dalje šetali našom planetom u eri nastanka egipatskih piramida u 27. veku pre nove ere.

3. Univerzitet u Oksfordu je postojao stotinama godina pre osnivanja carstva Asteka

Carstvo Asteka je nastalo 1428. godine u Srednjoj Americi ujednjinjem tri naroda: Asteka, Tepaneka i Akoluanaca. Španski konkvistadori su ga porazili malo manje od jedan vek kasnije, 1521. godine. Univerzitet u Oksfordu, s druge strane, osnovan je već u 11. veku, a ta obrazovna institucija je inače drugi najstariji univerzitet koji i dalje postoji.

4. Film Ratovi zvezda je izašao iste godine (1977) kada se u Francuskoj dogodila poslednja egzekucija giljotinom

Ratovi zvezda su bili premijerno prikazani 25. maja 1977. godine. U isto vreme kada je ova futuristička sapunica žarila i palila svetskim bioskopima, francuske vlasti su i dalje prestupnike koji su osuđeni na smrtnu kaznu usmrćivali korišćenjem giljotine. Te godine je poslednji osuđenik imao čast da bude pogubljen ovom spravom. Bio je to čovek po imenu Hamida Đandobi, koji je proglašen krivim za mučenje i ubistvo jedne žene.

5. Kompanija Mikrosoft je osnovana u vreme kada je Španija još uvek bila pod Frankovom diktaturom

General Franko je izašao kao pobednik Španskog građanskog rata 1939. i od tada pa do svoje smrti 1975. on je bio za kormilom ove mediteranske zemlje. Interesantno je da je iste godine kada je završena njegova diktatura u Španiji, u SAD započela nova era u razvoju informacionih tehnologija. Te godine su Bil Gejts i Pol Alen osnovali Mikrosoft i ovim činom zauvek promenili moderan svet.

6. Kada su Amerikanci hodali Mesecom, dame u Švajcarskoj još uvek nisu imale pravo glasa

Teško je poverovati, ali su u Švajcarskoj žene dobile pravo glasa tek 1971. godine. Navikli smo da je ova zemlja uvek bila naprednija od ostalih evropskih suseda, ali to očigledno u ovom slučaju nije bilo istina. Dok su žene u Švajcarskoj tražile pravo glasa, NASA je iza sebe imala već nekoliko misija spuštanja na Mesec svojih letelica.

7. Prvi McDonald’s je otvoren praktično u isto vreme kada su prvi zatvorenici kročili u Aušvic

Počeci McDonald’s lanca restorana se po pravilu vezuju za posleratni prosperitet Amerike ’50-ih. Prava istina je, međutim, da je prvi McDonald’s otvoren 5. maja 1940. godine, u trenutku kada je u svetu besneo Drugi svetski rat. Samo pet dana nakon osnivanja ovog restorsan brze hrane u Americi, na drugom kontinentu u Poljskoj, su pristizali prvi zatvorenici u zloglasni logor smrti Aušvic.

collage Koji glumac je bio glavni zavodnik u godini vašeg rođenja page-cover-friends Ikona stila ’90-ih: Kako nas je očarala Dženifer Aniston collage Madoninih 60 godina u jednom videu Audrey_Hepburn_spring_girl_1950s31 Prva serija modnih fotografija Odri Hepbern · ·