woman-1979272_960_720_cover
PULS GRADA · gastro

Gotovo svako može naučiti da kuva ako mu je dovoljno stalo i spreman je da posluša savete iskusnijih kuvara od sebe.

U ovom tekstu ćemo sa vama podeliti sedam takvih saveta oko kojih postoji praktično univerzalni konsenzus među stručnjacima za kuvanje.

Dobro ih zapamtite i ne zaboravite da ih primenite i u vašoj kuhinji!

1. Budite strpljivi sa uljem

Verujemo da su mnogi od vas već dovoljno iskusni da ne prave grešku stavljanja hrane na nedovoljno zagrejano ulje u tiganju, ali ponekad nije na odmet ponoviti i očigledne istine. Malo strpljenja u ovom slučaju znači mnogo ukusniji obrok.

2. Ne dozvolite da vam tiganj bude prenatrpan

Ovo je posebno bitno kada se prži meso. Dajte mu prostora da se lepo oboji sa svake strane i stekne koricu pre nego što ubacite i ostale sastojke, a ako ne želite da se dinsta u tečnosti koju je ispustilo povrće, možete ga i skloniti sa strane i vratiti nazad u tiganj tek na samom kraju pripreme obroka.

3. Posolite vodu u kojoj će se kuvati testenina

Preporučljivo je isto uraditi i sa vodom u kojoj će se kuvati krompir, ali i pirinač. Više informacija o kuvanju testenine možete pročitati OVDE.

4. Naučite da pravilno kombinujete začine

Novajlije u svetu kuvanja često preteruju u dodavanju začini, i što je još gore, mešaju one koji se uopšte ne uklapaju jedni s drugima. Osim gotovo uvek obaveznih soli i bibera, ograničite se na maksimalno još tri dodatna začina i ne zaboravite da pogledate na internetu koje kombinacije su najadekvatnije za obrok koji ste odlučili da pripremite.

5. Ne držite se uvek recepta

Recepti su dobra osnova, ali ponekad nije na odmet malo odstupiti od njih i samostalno eksperimentisati sa sastojcima i pripremom, posebno ako ste već iskusni u kuhinji.

6. Pustite da se meso neko vreme odmori u sudu u kojem je kuvano pre nego što krenete da ga konzumirate

Stručnjaci će vam reći da će na ovaj način ono pokupiti sve svoje sokove i zbog toga biti znantno ukusnije nego da ste ga odmah po završetku pripreme stavili na tanjir i počeli da jedete.

7. Ne pržite ništa kada ste goli

Sigurni smo da ćete se složiti sa nama da je ovo veoma loša ideja!

IMG_9618_cover Gelato Freddo: Poznata beogradska cafe patisseria od sada i u centru grada 20171221_113421 Saša bar: Zanimljiv i autentičan restoran na Dorćolu pagecover Restoran Campania: Nagrade i noviteti Darkocover Jevremova 25: Gastronomska zabava u poznatom koncept storu · ·