finance-2632151_960_720_cover
U VAZDUHU · urban flash

Ušteda novca je jedan od onih ciljeva koje svako postavi za sebe na početku nove godine. Naravno, jedno su želje, drugo je realnost. Čim nam postane jasno da nam fali neki komad garderobe, ili nam se naprasno pokvari telefon ili kompjuter, sva štednja pada u vodu!

Ipak, možda pogrešno razmišljamo o ovom problemu. Postoji gomila stvari koje nam nisu neophodne, ali po navici trošimo dosta novca na njih, a da praktično nismo ni svesni toga. Saznajte u našem tekstu u kojim segmentima vaše potrošnje možete da ostvarite značajne uštede.

1. Preskočite velike slatke kafe

Ako volite ovaj napitak, postoje jeftinije varijante od karamel kokos moke sa vanilom! Mnoge od ovakvih kafa su kaloričnije od torti i sladoled kupova. Čak iako ste veliki sladokusac, sigurni smo da ne jedete tortu svaki dan. Zašto bi onda to radili sa ovim desert kafama?

2. Prestanite da plaćate kablovsku televiziju

Osim ako niste zavisnik od televizije, velike su šanse da preplaćujete svoju kablovsku televiziju, s obzirom na to koliko je stvarno gledate. Uvek možete da se preplatite na Netflix, Hulu ili druge streaming servise za filmove i serije, a za vesti i obrazovni program postoji pregršt resursa na internetu (Youtube, Wikipedia, portali…).

3. Napravite shopping listu pre nego što odete u kupovinu i ne odstupajte od nje!

Činjenica da su neki proizvodi na popustu, ne znači da baš vi morate da ih kupite. Uostalom, već ste dovoljno iskusni da bi znali da je gomila popusta i drugih pogodnosti za potrošače obična navlaka (ili ponekad, čista laž).

4. Uštedite na prevozu

Ako koleginica živi blizu vas, idite na posao jednim kolima i podelite troškove benzina. Izbegavajte vožnju taksijem, osim u slučajevima kada nemate drugog izbora.

5. Ostavite cigarete

Prosečan pušać potroši oko 5.000 dinara mesečno na cigarete. To nije preveliki iznos, ali nije ni za bacanje. Učinite uslugu svojim plućima i novčaniku, i manite se ove loše navike što je pre moguće.

6. Kupujte na veliko

Kompleti proizvoda su po pravilu malo jeftiniji nego kada bi ih kupili pojedinačno, a i da nisu, ostvarićete značajne uštede na troškovima prevoza ako idete u velike kupovine ređe, nego u male češće.

7. Uštedite na druženju sa prijateljima

Ne morate uvek da izlazite na skupa mesta ili u restorane. Postoji toliko zabavnih aktivnosti koje su besplatne ili relativno jeftine. Sigurni smo da niste posetili sve znamenitosti vašeg grada. Sport je uvek dobar za društvo, a i nema razloga da sedite po kafićima ako je napolju lepo vreme.


pagecover Prezentacije ne moraju uvek da budu ozbiljne pagecover Oni su pronašli svoje dvojnike u muzejima Muškarci i žene Žene kod muškaraca ovu osobinu najviše vole Roštilj sa društvom Kako da kuvanje sa prijateljima pretvorite u ludu zabavu? · ·