best-in-lgbt-fiction-750x422_1
PULS GRADA · aktuelno

Veb-sajt The Advocate (advocate.com) je napravio listu najboljih romana koji se bave temama značajnim za LGBTQ populaciji. U njihovom izboru su se našla remek dela književnosti poznatih autora kao što su Virdžinija Vulf, Džejms Boldvin, Oskar Vajld i Alis Voker.

Kompletna lista sadrži 25 naslova i nju možete pogledati OVDE. Mi smo odlučili da vam sa njihove liste predstavimo 7 romana vezanih za LGBTQ teme koji su po našem ukusu najvredniji.

1. Džejms Boldvin Đovanijeva soba (1956)

Đovanijeva soba je roman koji se fokusira na događaje iz života jednog Amerikanca u Parizu, kao i na njegova osećanja i frustracije vezane za ljubavne odnose sa drugim muškarcima, posebno italijanskim konobarem Đovanijem.

2. Alis Voker Boja purpura (1982)

Boja purpura je bio veliki bestseler 1982. godine, a 1985. je ekranizovan od strane Stivena Spilberga. Priča romana prati živote nekoliko afroamerikanki na američkom jugu ’30-ih godina prošlog veka. Glavna junakinja romana, Seli, je u mladosti bila primorana da se uda za čoveka koga ne voli, ali i da živi sa njegovom bivšom ljubavnicom, bluz pevačicom Šug Ejveri, s kojom će s vremenom izgraditi dubok emotivni odnos.

3. Oskar Vajld Slika Dorijana Greja (1890)

Viktorijansko društvo nije gledalo blagonaklono na homoseksualnost pa nije nimalo čudno da su se obrušili na roman Slika Dorijana Greja, a njegovog autora Oskara Vajlda osudilo na dve godine zatvora zbog „nakaznog ponašanja“. Sama knjiga nije eksplicitno gej, ali svako ko ume da čita između redova će prepoznati homoerotske elemente.

4. Patriša Hajsmit Cena soli (1952)

Cena soli je bio revolucionaran po tome što je u pitanju bio prvi roman koji se bavio lezbejskom romansom, a nije se završio tragično. Treba napomenuti i da druga književna dela iste autorke imaju homoseksualni podtekst, posebno Talentovani gospodin Ripli i Stranci u vozu.

5. Virdžinija Vulf Orlando (1928)

Orlando opisuje avanture jednog pesnika koji menja pol iz muškog u ženski i živi nekoliko vekova, tokom kojih se susreće sa ključnim figurama engleske književnosti. Virdžinija Vulf je ovaj roman posvetila svojoj ljubavnici i prijateljici Viti Sekvil-Vest.

6. E.M. Forster Moris (1971)

Roman Moris je napisan 1913, ali je tek objavljen 1971. godine. To je priča o momku po imenu Moris koji se zaljubljuje u Klajva, svog kolegu sa Oksforda. Njihova veza će trajati dve godine, nakon kojih će se Klajv vratiti aristokratskom životu koji mu je namenjen i oženiti se. Moris će u prvom trenutku biti emotivno slomljen njegovom odlukom i pokušaće da izleči svoju homoseksualnost, ali će na kraju ipak odlučiti da potraži ljubav na drugom mestu.

7. Kristofer Išervud Samac (1962)

Samac opisuje jedan dan u životu glavnog protagoniste Džordža, profesora engleskog koji ne može da se suoči sa smrću svog partnera Džima. Tokom dana on se susreće sa mnogim ljudima koji mu otkrivaju da nije jedini koji pati i da za njega ipak postoji svetlo na kraju tunela. Ovaj roman je dobio svoju filmsku adaptaciju 2009. godine.


Foto izvor: UEFA Liga šampiona. Koja je specijalna taktika Crvene zvezde za Ligu šampiona photo-1513096155793-04ca16dad383 (1) Danas je u Velikoj Britaniji Nacionalni dan izlaska sa posla u 16h Rajićeva popusti Kupoholičarke, da li ste spremne? collage 8 stilskih lekcija sa Nedelje mode u Njujorku · · ·