Italijanska obala jedno je od najšarenijih mesta u Evropi
PULS GRADA · destinacija

Evropa, iako to sigurno već dobro znate, pored moćnih metropola, živih primorskih gradova ili planinskih kućica u okviru nezaboravnih krajolika poseduje i šarene krajeve, čiji izgled zaista oduzima dah, iako su često u pitanju gradovi ili varošice koji se retko nalaze na spisku turističkih destinacija broj jedan. Ako u vama čuči prava umetnička duša, onda biste luksuzne hotele i besprekorno uređene restorane i sportske centre rado zamenili nečim što pleni vaša čula, a istovremeno ostavlja utisak istinskog raja na zemlji.

Neki od gradova koje smo za vas odabrali zaista poseduju sve – bogatu kulturnu zaostavštinu i ponudu u razgledanju, cvetne bašte, pijace na kojima ćete naći baš sve što vam može pomoći da mirisima, bojama i ukusima osetite jedan grad, ili državu. Za iskrene sladokusce, kada je reč o turizmu, ova mesta će oplemeniti svaki kutak vaše duše, i naravno poželećete da se ovim krajevima ponovo vratite, ako ikada, prethodno, budete u stanju da ih napustite. Evo sedam onih za koje verujemo da ćete poželeti da ih posetite već ovog leta:

1. Burano, Italija

Nadomak Venecije, deleći istu lagunu, na 7 kilometara od Venecije nalazi se ovo magično mesto. Od davnina su ribari farbali kućice jarkim bojama kako bi ih lakše videli sa mora. Zadržao se ovaj stari običaj, baš kao i mnogo drugih u ovom predivnom kraju na severu Italije.

2. Juzcar, Španija

Jarko plave kućice okružene brdima deo su andaluzijskog pejzaža koji je odnedavno postao svetski poznat. Od 2011. godine kada je Sony Pictures odlučio da snima film o Štrumfovima, i to 3D ovo je mesto postalo slavno, jer su, pogađate odabrali baš njega za glavni lokalitet.

3. Cinque Terre, Italija

Sastavljeno je od pet sela smeštenih među nepristupačnim liticama italijanske rivijere, ali bi slomilo i najtvrđe srce svojom lepotom i bogatstvom boja. Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola, i Riomaggiore sijaju kao dragulji čije se svetlo odbija o kristalnu vodu i izaziva samo uzdah oduševljenja među posetiocima, a njih je mnogo, jer je ova obala proglašena jednom od najlepših na svetu.

4. Vroclav, Poljska

Vroclav je istorijska prestonica Šleske i četvrti grad po veličini u Poljskoj. O lepotama ovoga grada može se pisati godinama, jer malo je gradova kroz koje protiče pet reka, a pre II Svetskog rata u njemu je postojalo 303 mostova, danas stotinak manje. Ipak, ako zbog nečega valja posetiti Vroclav, onda je to mešavina arhitektonskih stilova kojima se malo gradova može ponositi, kao što može ovaj.

5. Menton, Francuska

Kažu da je biser francuske rivijere, ali takođe ističu da je njegov položaj takav da je nemoguće istovremeno ne pomisliti i na Alpe, Italiju i primorje. Zavodljivi primorski grad koji poseduje ono najbolje od svih mediteranskih svetova – blagu i sunčanu klimu, stari grad u italijanskom stilu i boemski štih koji je tipično francuski. Bored raskošnih vila iz Belle Epoque tu su i tropski vrtovi, a grad poseduje prepoznatljivo jarke boje na fasadama, naročito oker i terakot tonove koji su savršeni kontrast plavoj obali.

6. Procida, Italija

Slojevi pastelnih boja kuća prostiru se ovom prekrasnom obalom u napuljskom zalivu. Još jedan italijanski dragulj kakav je teško pronaći na drugom mestu, a činjenica je da je Procida vulkansko ostvo, sa idiličnom lukom i očuvanim delovima antičkih građevina, skroman i nestvarno lep kraj kao da je sad izašao iz Photoshopa.

7. Sigišoara, Rumunija

Jedan je od 7 poznatih saskih gradova, a zahvaljujući očuvanoj arhitekturi saksonskih kolonista nalazi se na UNESCO-voj listi. Srednjovekovne legende i gotske priče zaista čine samo delić onoga što ovaj grad ima da poseti, naravno, obzirom da se nalazi u Transilvaniji, oblast je sama po sebi bogata značenjima.

Koliko košta život? Koliko košta život u svakoj zemlji sveta gugenhajm Helsinki: Ploveći muzej za 21. vek skijališta Najlepša skijališta jim hendrix Korona: Mali grad, a u njemu pravo bogatstvo · · · · ·