Zdrava ishrana
PULS GRADA · gastro

Hladni dani i vreme slavlja su pred nama, a sa njima stiže i strah od kilograma. Ako napravite dobar plan, kilogrami ove zime sigurno neće biti vaš problem. Dovoljno je da poslušate savete iskusnih i priznatih nutricionista i dijetetičara – ne treba da gladujete, treba da jedete umereno i dobro. To je tajna vitke linije, uz dovoljan dnevni unos tečnosti i redovnu fizičku aktivnost.

Predstavljamo vam 7 lakih pravila umerene ishrane zbog kojih neće patiti ni vaša linija, ni vi, a živećete po wellbeingu u savršenom balansu tela i uma. Pokušajte, nije teško.

1. Jedite odgovarajuću hranu
Najbolje bi bilo da jedete hranu koju ste sami pripremili. Sami ste kupili namirnice, pročitali etikete i znate koliko ste kalorija uneli. Smanjite mansoće, a šećere možete da zamenite zaslađivačima, koji u sebi nose minimum kalorija. Na taj način uživate u hrani, a nemate grižu savesti, a 20 minuta, koliko vam je potrebno za kuvanje, svakako možete da nađete. Ako vam nedostaju ideje, internet stranice su pune recepata, koji čak imaju i tačno izračunat broj kalorija, pa ne morate previše da se mislite o tome šta da kuvate. Ovo je savršen način da započnete vašu novu wellbeing fazu.

2. Jedite više obroka tokom dana
Raspodelite hranu na veći broj obroka u danu. Jedite tri glavna obroka, a između njih pojedite užine. Ti obroci bi trebalo da budu manje obilni tako da ne preopterete vaš stomak. Izbegavanje doručka ili večere može samo da vam napravi više štete nego koristi, jer će vaše telo početi da pravi rezerve masti, što vam nije cilj.

3. Obroke jedite u približno isto vreme
Ova navika će pomoći vašem organizmu da uspostavi automatizam u javljanju apetita i obavljanju raznih fizioloških funkcija. Bićete gladni u isto vreme i nećete imati čežnju za hranom tokom čitavog dana.

4. Ne žurite dok jedete
Stres, zabrinutost, nervoza i žurba negativno utiču na izlučivanje želudačnih sokova. To može da vam utiče na apetit i osećaj gladi.

5. Dobro žvaćite hranu
Varenje počinje u ustima, tako da usitnjavanje hrane zubima i prisutnost pljuvačke znatno olakšavaju posao vašem želucu.

6. Posle ručka ili večere, šetnja
Ako želite da se oslobodite kalorija, a vašem telu priušite pravo razgibavanje, krenite u bržu šetnju. Šetnja od sat vremena, brzinom od šest kilometara na sat oslobodiće vas 243 kalorije, što je sasvim pristojna cifra, ako šetate pet puta nedeljno. Ako ne preterujete sa hranom, na kraju radne kada saberete sve kalorije koje ste potrošili tokom šetnje bićete lakši za kilogram.

• Ovo su idealne mere za žene, u odnosu na godine i visinu, ali vas niko ne tera da budete idealni prema tablici, već da budete zadovoljni sobom.

Žena visoka 170 cm s 20 godina treba da ima 58 kilograma
Žena visoka 170 cm s 30 godina treba da ima 59 kilograma
Žena visoka 170 cm s 40 godina treba da ima 60 kilograma
Žena visoka 170 cm s 50 godina treba da ima 61 kilograma

7. Ne odričite se slatkiša
Potpunim izbegavanjem slatkiša uskraćujete telu neophodnu energiju, a ako ste navikli na slatko postajete razdražljivi. Samo treba da budete umereni i da kombinujete, nekada šećere zamenite zaslađivačima, koji su mnogo slađi, a nemaju toliki broj kalorija. O zaslađivačima je govorio i profesor Piter Rodžers sa Bristolskog univerziteta, koji je sa svojih 10 kolega prikupio podatke svih ozbiljnih studija koji su se bavili uticajem pića zaslađenih niskokalorijskim zaslađivačima na kilažu:

„Verujemo da više ne treba da se pitamo da li su niskokalorijski zaslađivači dobri ili nisu? Trebalo bi da se usredsredimo na to kako najbolje da se koriste u praksi, kako bi pomogli u postizanju specifičnih ciljeve u vezi sa javnim zdravljem, kao što je smanjenje unosa slobodnih šećera i energije“ , rekao je profesor Rodžers i dodao da su sva obrađena pića u sebi sadržala niskokalorijske zaslađivače koji su prošli sve provere i koji su ocenjeni kao sasvim bezbedni za ljudsko zdravlje.

cover Svaki sir ima svoj savršeni par Organski krekeri Granum Organski krekeri Granum: Zdrave grickalice 12okokitchen-12-5a1fb44cdc36e__700 Umetnost iz rerne Slika 1cover Drugačije beogradske pekare · · · · · ·