Mala  sirena
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Nisu sve bajke za decu, a nisu ni samo za decu. Mnogo je ozbiljnih i odraslih pojedinaca koji veoma vole i patuljke i trolove i sirene. Za njih i zahvaljujući njihovoj velikoj ljubavi prema drugim i izmaštanim svetovima, na svetu postoje neki neverovatni spomenici posvećeni junacima bajki i starih priča. Ako volite sirene, Pinokija ili patuljke vreme je da pođete na put…

1. Zamak Medenjaka, Nju Džerzi

Reč je o tematskom zabavnom parku dizajniranom još davne 1928. za potrebe za F.H. Bennetta, vlasnika kompanije koja je proizvodila keks. Ideja je potekla od austrijskog scenografa Josipa Urbana, koji je bio inspirisan bajkom o Ivici i marici, nacrtao plan ove građevine. Dvorac je ubrzo postao veoma popularno turističko mesto, ali je 1980. postao sasvim zapušten i napušten. Danas imovinski odnosi nisu sređeni, pa zato postoji samo uspomena na njega!

2. Veštičije brdo, Litvanija

U malom selu Juodkrante, što bi značilo crna obala sa svega 720 stanovnika nalazi se Raganu Kalnas ili Brdo veštica. Zapravo je reč o lokalnoj stazi na kojoj se nalazi više od 80 izrezbarenih drvenih skulptura iz litvanskog folklora. svaki komad drveta je ručno izrađen i tokom godine ima veliki broj posetilaca zainteresovanih da se upoznaju sa lokalnim vešticama, vilama i đavolčićima.

3. Trol iz Vičite, Kanzas

Ovu skulpturu je napravio lokalni umetnik Connie Ernatt, i prizor bi mogao da uznemiri one nešto slabijeg srca. Instalacija podrazumeva Trola visokog preko pet metara koji je noću osvetljen blago zelenom svetlošću. Tokom dana se teško da primetiti, a na ovom mestu se nalazi od 2007. godine.

4. Walking to Boras, Švedska

Pinokio je drveni dečak čiji nos raste dok laže, no da li biste verovali da negde na svetu postoji ovakav lutak visok 10 metara i izrađen od bronze? Delo italijanskog pisca Carla Collodija stvoreno još 1880. danas postoji kao statua vredna 11 miliona dolara podignuta u švedskom gradiću Boras. Inače ovaj junak nema nikakve veze sa mestom gde stoji njegov kip, dakle niti meštanii ovog mesta lažu, niti su napravljeni od drveta, reč je o dašku američkog imperijalizma koji je u jednom trenutku ovde bio aktuelan!

5. Mala sirena, Kopenhagen, Danska

Bajka danskog pisca Hansa Christiana Andersena, Mala sirena pretrpela je veliki bol i stradanje zato što se odvažila da poželi da bude nešto što joj nije dato. Za sve koje eventualno zanima zašto je Andersen često pisao o nesrećnim ženskim likovima, trebalo bi bolje da se upozna sa piščevim tragičnim životom. Ipak, ovaj kip se nalazi u Kopenhagenu, jer se tu i rodio i umro čuveni pisac priče o maloj sireni.

6. Sougenji Kappa-Dera hram, Taito, Japan

Hram u Japanu koji služi kao svetilište Kappi, mitskom biću koje je najčešće u japanskom folkloru. U pitanju je mešavina ribe, kornjače ili žabolike životinje koja namamljuje čoveka u vodu kako bi ga udavila. Legenda kaže da su u blizini hrama stanovnici imali toliko problema sa ovim bićem da su morali da mu podignu hram kako bi ga umilostivili. Krastavac je njegova omiljena hrana zato neka vas ne začudi što ga svuda ima.

7. Elwood, najveći betonski patuljak na svetu, Ajova

Ovaj patuljak je visok skoro pet metara ali je svakako bio najviši patuljak, odnosno statua patuljka na svetu, sve dok se nije pojavio jedan u Poljskoj čija je visina premašila Elwooda. Za razliku od poljskog patuljka koji je napravljen od stakla, ovaj je izliven od betona, u radionici u Viskonsinu i težak je čitavih 1587 kilograma.

Male kuće sa stilom Male kuće sa stilom Kitty restoran Hello Kitty je dobila svoj prvi kineski restoran Ikea -kuhinja budućnosti Ikea: Kuhinja od 2025. godine neće imati frižider hundertwasserhaus Hundertwasserhaus: 12 građevina kao iz bajki · ·