nyc_yellow_taxi_in_times_square_hero
U VAZDUHU · svet

Taksi vozila će zauvek biti zaštitni znak Njujorka. Stanovnici ove metropole oslanjaju se na ovaj prevoz u raznim situacijama. Bilo da žure na let, ili su pred porođajem, žuti taksi je deo njihove svakodnevice.

O njima, i u njima se ispredaju razne priče, ali šta zapravo znamo o žutim taksi vozilima… U tekstu koji sledi, imaćete priliku da pročitate neke zanimljivosti, koje će vas razonoditi.

  1. Na ulicama Njujorka kreće se čak 13 000 taksi vozila, od kojih svaki mesečno ostvari otprilke 800 vožnji.
  2. Prvobitna boja taksija u Americi bila je crvena ili zelena, što malo ljudi zna. Međutim, zakonom iz 60-tih godina prošlog veka naloženo je da sva vozila budu iste boje. Možda se pitate, zašto baš žute? Džon Herc, otvorio je prvu kompaniju taksi vozila početkom 20. veka, u Čikagu. Želeo je da sva vozila budu ista i lako uočljiva. Nakon istraživanja na lokalnom univerzitetu, odlučio se za žutu. Ostalo je istorija…
  3. Slobodan taksi možete dobiti u svakoj prilici. Da, dobro ste pročitali. U saobraćajnom špicu, ili tokom promene smene, taksisti su parkirani na benzinskoj stanici ili u garaži, tako da ih tu možete potražiti.
  4. Taksisti u Njujorku osetili su brojne pogodnosti pokretanjem aplikacije Uber. Ubrzo je otvoren centar koji je na usluzi vozačima taksija u različitim prilikama.
  5. TV ekrani na zadnjem sedištu taksi vozila u Njujorku pojavili su se tek 2008. godine.
  6. Žuti taksi postao je miljenik brojnih filmskih scena. Setite se kultnih filmova kao što su: Doručak kod Tifanija, Taksista ili Godzila. Neki od nezaboravnih kadrova, snimljeni su upravo u žutom taksiju.
  7. 2016. godine, jedinstveno taksi vozilo veličine kombija proizvedeno 2002, dospelo je na listu Airbnb-a, zahvaljujući poznatom američkom stand-up komičaru. Bilo je parkirano na Long Ajlendu, a u njega se lako mogao smestiti krevet. Za tu uslugu, bilo je potrebno izdvojiti 39 dolara po noćenju. Neobičan smeštaj, rekli bismo, ali ne spava baš svako na zadnjem sedištu žutog taksija.
page-cover-finska 7 zanimljivosti o Finskoj koje će vas iznenaditi cultural-torture-comics-things-in-squares-cale-2-5975aa4488f04__700 Kako pripadnike različitih naroda najlakše izbaciti iz takta page_cover 10 zanimljivih činjenica o Japanu photo-1523847027398-d3eb27914c67 10 najsiromašnijih zemalja sveta · · ·