pexels-photo-346768-cover
U VAZDUHU · svet

Ako planirate da uskoro otputujete negde i odmorite se od svakodnevnih obaveza vezanih za posao, porodicu ili školu, valjalo bi da se upoznate sa nekim pravilima ponašanja u stranim zemljama koja odstupaju od onoga na šta ste navikli u Srbiji.

Saznajte u našem tekstu na kakvo ponašanje se gleda blogonaklono, a na kakvo ne u 8 različitih zemalja sveta.

1. U Japanu nemojte da ostavljate bakšiš

U Zemlji izlazećeg sunca ćete se susreti sa odličnom uslugom u restoranima i hotelima, ali ni po koju cenu ne smete da padnete u iskušenje da zaposlenima u njima date bakšiš. Japanci takav gest smatraju degradirajućim.

2. U Rusiji se ne treba osmehivati ljudima koje ne poznajete

Osmeh za Ruse predstavlja znak iskrene sklonosti ka nekoj osobi i ako primete da im se osmehujete iako prethodno niste bili u nikakvom bliskom odnosu, oceniće vas za plitku i izveštačeni osobu kojoj se ne može verovati.

3. Kinezi će se uvrediti ako pojedete ceo obrok sa tanjira

Oni smatraju da na taj način pokazujete da domaćini nisu spremili dovoljno hrane. S druge strane, podrigivanje je sasvim u redu, čak više, ono signalizira da ste uživali u obroku.

4. Ne zaboravite da se pozdravljate u Francuskoj

„Bonjour madame/monsieur“ bi trebalo da budu vaše prve reči u svakoj interakciji sa ljudima u Francuskoj. U suprotnom će misliti da ste nadmeni i nekulturni.

5. Ne pričajte sa rukama u džepovima u Nemačkoj

Nemcima ćete odmah zapasti za oko ako se ne držite ovog pravila i etiketiraće vas kao neučtivu osobu koja nema poštovanja prema drugim ljudima.

6. U Irskoj je ljubazno sesti na suvozačevo mesto tokom vožnje taksijem

Kod nas vam taksisti neće uzeti za zlo ako sednete na zadnja sedišta umesto na suvozačevo mesto. U Irskoj, s druge strane, vozači očekuju da uvek sednete pored njih.

7. U Južnoj Americi nikada nemojte da umesto SAD kažete „Amerika“

Južnoamerikanci ne gledaju blagonaklono na upotrebu reči Amerika za SAD. Uostalom, zar Ameriku ne čine i južni i severni kontinent, a ne samo jedna država u Severnoj Americi.

8. Ne otvarajte odmah poklon u Indiji

Ako ne želite da vas Indijci vide kao pohlepnu osobu, uzdržaćete se od otvaranja poklona istog trenutka kada ste ga primili.

big-domain-split-second-city-1-cover Atmosfera svetskih metropola u jednoj slici top-ten-cover Ove zemlje mogu očekivati najveći pad populacije 955430495642251266-png__700 Nevreme u Tokiju: Skulpture od snega cntraveler_70-people-70-countries-say-cheers-native-language_cover Naučite da kažete „živeli“ na različitim jezicima ·