Ukusan doručak
PULS GRADA · gastro

Kada god da pomislite na hranu imajte na umu da neko upravo u tom trenutku doručkuje, jer planeta Zemlja je okrugla. Čak i ukoliko ne volite doručak i tek retko neposredno nakon ustajanja posegnete za nekom namirnicom, znajte da je to najvažniji obrok u toku dana i da različiti narodi upravo za taj obrok pripremaju različite količine boja, mirisa i ukusa, kako bi već na samom početku dana uživali u hrani.

Možda ste putujući po svetu neke od ovih doručaka već i probali, a možda će vas upravo oni inspirisati i odrediti vašu sledeću destinaciju. Kako god da odlučite, proverite najpre koja vam kuhinja i koji ukus najviše odgovaraju za one trenutke neposredno nakon buđenja.

Vijetnamski doručak

Činija iz koje isparava „pho“ je idealna u svakom trenutku, ali nije neobično da se ova vrsta supe napravljene od svinjetine ili piletine i velikog broja začina, uzima i u prvim satima nakon buđenja. Tajna je u velikom broju začina koji se kombinuje sa supom od mesa i nezaboravnih knedli, a domaće stanovništvo smatra „pho“ načinom života, a nikako samo potencijalnim doručkom.

Doručak na Islandu

Kada je napolju zaista hladno, potrebno vam je nešto što će vam popraviti dan i pošteno vas zagrejati. Ovakvom logikom se služe stanovnici Islanda i stoga za doručak gotovo obavezno uzimaju ovsenu kašu koju odozgo posipaju smeđim šećerom, orahom ili nekim voćem.

Meksički zalogaj

Da biste uživali u ovoj kaloričnoj bombi raznovrsnih ukusa i boja poznatoj i kao „huevos rancheros“ započnite svoju gurmansku odiseju sa prženim jajima koje stavite na tost, dodate malo šunke, paradajza, grašak, crni pasulj i prženu bananu – recite, zar ovo nije pravi kraljevski doručak?

Egipatska zakuska

Čitav arapski svet jede ovaj stari i tradicionalni egipatski doručak, tvrdeći da je toliko star da se pripremao još u vreme nastanka drevnih piramida. Reč je o boraniji, koja se meša sa limunom i belim lukom, potom se doda paradajz, a onda ili tvrdo kuvana jaja ili masline. Od uličnih prodavaca do tradicionalnih restorana ovo je glavna stvar koju morate da okusite ukoliko vas put navede u Egipat.

Japanska poslastica za zdrav mozak

Možda vam se čini da su riba ili pirinač hrana koja nije predviđena za obrok kakav je doručak, međutim u Japanu ne misle tako. Uz klasičnu činiju miso supe, naći ćete i „nattō“ fermentisani komadići soje, uz činiju pirinča i dosta grilovane ribe i sušene morske trave. Za kraj se preporučuje i zdravi zeleni čaj, koji je zajedno sa ostatkom obroka odličan, zdrav i veoma bogat omega-3 masnim kiselinama.

Turski doručak kao praznik za porodicu

Nema mesta žurbi i grickanju u hodu. Za vreme doručka u Turskoj, ma koliko da ste zauzeti, napravićete pauzu, sesti i pojesti nešto zajedno sa svojom porodicom i to u sklopu predivne „švedski sto“ ponude. Hladno meso, sveže povrće dosta začina i naravno čaj. Masline, paradajz, jaja, sir i hleb su osnova uz koju možete kombinovati i posebne turske poslastice.

Doručak u Venecueli

Često se obrok u ovoj zemlji opisuje i kao najlepši i najukusniji prvi obrok na svetu. Verovatno je to zbog čuvenih „arepas“ – kukuruznih kolačića koji su pomalo kao prženi mafini. Obično se pune mesom, puterom ili sirom, ali mogu biti punjeni i avokadom, jajima ili pasuljem i svaki od njih je poslastica za sebe.

Dominikanska republika i doručak

Ako ne znate mnogo o ovoj zemlji onda sigurno niste čuli ni za „mangu“, a tu već dosta propuštate. Reč je o tradicionalnom obroku od specijalnog pirea od banane koji se može začiniti solju ili šećerom.

Nauka u kuhinji Nauka u kuhinji: Interaktivno predavanje o molekularnoj gastronomiji Noma Top 10 restorana na svetu: Redžepi ponovo na vrhu Ljubavna priča u Parizu – pogledajte reklamu za novi parfem Chloe Ljubavna priča u Parizu – pogledajte reklamu za novi parfem Chloe Granola Kako da napravite domaću granolu · · · · · · · · ·