pexels-photo-288477_cover
U VAZDUHU · urban flash

U idealnom svetu svi bi imali dobre šefove koji bi cenili naš rad, pomagali nam kad je to potrebno i tolerisali naše nenamerne greške. Realnost, nažalost, vrlo često odstupa od takve situacije. Ipak, bilo da vam menadžer ima nerealna očekivanja, ili je previše naporan, ili, u najgorem slučaju, ne zna svoj posao, potrebno je da pronađete načine da lošu situaciju učinite podnošljivom i završite zadatke kako valja.

Kako bi vam pomogli u tome, skupili smo za vas 9 saveta za izlaženje na kraj sa nezgodnim šefom. Ako vam ništa od ovoga ne uspe, onda je vreme da potražite drugi posao.

1. Proverite da li je vaš negativan stav o šefu opravdan

Ponekad zaposleni umišljaju razne stvari o nadređenima i lako padaju u vatru oko sitnica. Razmislite dobro da li je vaš menadžer baš toliko loš ili samo umišljate. Pažljivo procenjujte njegove poteze, pa ako se ispostavi da nije toliko loš, učinili ste sebi veliku uslugu staloženim pristupom problemu.

2. Identifikujte šefovu motivaciju u odlukama

Razumevanje njegovih postupaka vam može otkriti neke razloge odluka kojih niste bili svesni, a koji ne moraju nužno da vam idu na štetu. Svaki menadžer mora istovremeno da vodi računa o mnogo bitnih stvari u poslovnom procesu (efikasnost rada, odnosi među zaposlenima, motivisanost zaposlenih, pravilna raspodela rada…), pa se samim tim njihove reakcije mogu ticati različitih stvari od onih koje vas lično tište.

3. Ne dozvolite da vam nezadovoljstvo utiče na kvalitet rada

Koliko god da je loše ponašanje vašeg šefa, demonstrativno usporavanje rada iz inata ili manja predanost poslu vam u dugom roku neće pomoći da napredujete. Samo će vam se nagomilavati posao i ostavićete loš utisak kod ostalih zaposlenih. Loša reputacija se brzo širi.

4. Budite uvek jedan korak ispred

Ovo je posebno bitno kad imate šefove koji praktikuju tzv. mikromenadžment (neprestano kontrolisanje vaših zadataka). Lišićete sebe velike količine njihovog zvocanja ako uspete da predvidite njihove zahteve.

5. Čuvajte svu pismenu komunikaciju sa šefom

Dobro će vam doći u slučaju da morate da mu objasnite raniji dogovor i neosnovanost njegove kritike.

6. Ne ulazite olako u konflikt

Budite stpljivi i dobro procenite situaciju pre nego što odreagujete. Ako je šef zatrpan poslom tog meseca biće razdražljiviji, pa je pametnije da porazgovarate sa njim o onome što vas muči u trenutku kada deluje raspoloženije.

7. Steknite samostalnost

Ako imate nekompetentnog šefa, ne preostaje vam ništa drugo nego da sami preuzmete lidersku poziciju i vi budite ti koji donose inicijative i samostalno rešavaju probleme.

8. Obratite pažnju šta mu najviše smeta

U slučaju da vam je šef povremeno nervozan, uočite šta je to što ga najviše iritira, i potrudite se maksimalno da to izbegavate da radite.

9. Izbegnite budućeg lošeg šefa

Najbolji lek protiv loših šefova je da ih izbegnete, tako da kod sledećeg zaposlenja dobro obratite pažnju na iskustva drugih u vezi posla za koji aplicirate. Uštedećete sebi mnogo izgubljenih živaca.

12519910-11-1490377662-650-6390a5b05c-1490599101_cover 10 načina da ostavite dobar prvi utisak mzv Ručak iz veš mašine? pagecvr Kako su samo zabrljali 10-uses-for-coca-cola-not-drinking-it_cover Coca-Cola: 7 alternativnih upotreba poznatog gaziranog napitka · ·